VEĆA POTRAŽNJA
24

Nema krize za bogate: Evropljani sve više kupuju Mercedes-AMG i BMW M modele

A. M.
Prema posljednjim podacima o prodajnim brojkama, u Evropi je u prvoj polovini 2023. porasla prodaja luksuznih i sportskih modela Mercedes-AMG i BMW M performance. Popularni terenac G63 najprodavaniji je AMG model na Starom kontinentu.

U sjeni borbe s recesijom i inflacijom običnog čovjeka, postoji sloj kupaca koje takve ekonomske prilike nimalo ne pogađaju. Čak štaviše, Amerikance, a posebno Evropljane, sve više privlači luksuzni i sportski automobili koji nose ambleme odjela BMW M i Mercedes-AMG. Brojke pokazuju, što je luksuz veći to je i potražnja veća.

To pokazuje najnovija statistika Jato Dynamicsa. Na primjer, u prvoj polovini 2023. BMW je u Evropi prodao 19.600 automobila sa M značkom, što je porast od 58% u poređenju sa istim periodom iz 2022. Bavarci su takođe u SAD-a isporučili 16.400 modela iz M divizije. Iznenađujuće, novi SUV XM je vrlo popularan model. Bavarci su prodali 1.171 jedinica u SAD-a do kraja juna i otprilike isto toliko i u Evropi.

S druge strane, Mercedes-AMG je u Evropi prodao 13.700 jedinica, što je povećanje od 57% u odnosu na prvu polovinu 2022. Mercedes-AMG SL kabriolet je bio nosilac prodaje i privukao dovoljno kupaca, ali nedovoljno da prestigne SUV G63 AMG. Prema ovoj statistici, jedan od četiri kupca AMG-a odlučio se za ultra popularni terenac.

Vezani članci