37 automobila
13

Muzej u Abu Dhabiju posjeduje bogatu kolekciju hiperautomobila i klasika

Klix.ba
U Abu Dhabiju žive veoma bogati ljudi, tako da su skupocjeni automobili na svakom uglu. Stoga nije ni čudo što je muzejska kolekcija bogata hiperautomobilima, ali i brojnim klasičnim modelima.

SBH Royal Auto Gallery sadrži 37 automobila u vlasništvu šeika Sultana bin Hamdana al Nahya, a u blizini muzeja je i privatna staza za karting.

Jedan korisnik YouTubea je objavio snimak kolekcije koja je nedavno proširena s nekoliko novih automobila, a to su Lamborghini Centenario, Ferrari LaFerrari Aperta i Bugatti Chiron.

Osim skupocjenih modernih superautomobila, tu su i veoma rijetki modeli, a među njima su Sergio by Pininfarina baziran na Ferrariju 458 koji je proizveden u svega šest primjeraka, kao i Mercedes CLK GTR Roadster, jedan od samo pet na svijetu. Tu je i SLR Stirling Moss, jedan od 75 proizvedenih.

Tu su i neki klasici poput Mercedesa 300SL, Jaguara XJ220 i Bugattija EB110. Dio kolekcije je i Benz Motor-Wagon s tri točka koji se smatra prvim pravim automobilom proizvedenim krajem 1800-ih.