Podsjetnik na šezdesete
38

Mitsuoka Viewt je skupa Toyota Yaris koja oponaša Jaguar Mark 2

D. B.
Kompanija Mitsuoka je osnovana šezdesetih godina prošlog stoljeća i specijalizovana je za automobile čudnog izgleda inspirisane klasičnim modelima, a sada je stigao još jedan od njih.

Model Orochi baziran na Hondi NSX je vjerovatno najpopularnija Mitsuokina kreacija, no većina ih je bazirana na automobilima iz svakodnevnice. To je slučaj i s modelom Viewt, koji postoji od 1993. godine i oduvijek je baziran na Nissanovom modelu Micra/Mach, no to se sada promijenilo jer je najnovija verzija zapravo Toyota Yaris.

Toyotin supermini već živi dvostruki život kao Mazda 2 Hybrid u Evropi, a sada je u Japanu dobio i treće "lice". Mitsuoka je prodala više od 13.000 primjeraka modela Viewt baziranih na Micri, a četvrta generacija nastavlja tradiciju usvajanja stilskih karakteristika Jaguara Mark 2.

Modifikovani Yaris sada ima klasičnu prednju masku s okruglim svjetlima i velikom uspravnom rešetkom, koja je bila dio britanske luksuzne limuzine iz šezdesetih. Duži je 70 mm od donorskog automobila i vozi se na malim čeličnim felgama s hromiranim poklopcima. Automobil je dobio okrugla stražnja svjetla kako bi se razlikovao od prethodne tri generacije koje su također "oponašale" izgled Jaguara Mark 2.

Unutrašnjost je dobila nove presvlake i boje, no ukupni izgled je poznat. Toyotine oznake na upravljaču nema jer je zamijenjena Mitsuokinom.

Cijena iznosi oko 23.000 dolara, dok najskuplji model s hibridnom tehnologijom i pogonom na sva četiri točka košta 31.300 dolara.

Yaris nije prvi Toyotin model koji koristila kompanija Mitsuoka, jer su tu još Ryugi,Galue i Noera bazirani na različitim verzijama Corolle.