auto
0

Mercedesov papomobil za potpunu sigurnost pape Benedicta XVI

Sarajevo-x.com
Nijedna posjeta pape ne može proći bez prisustva papomobila. Jučer je predstavljeno vozilo u kojem će papa posjetiti Veliku Britaniju. Papomobil je ime za specijalno dizajnirano i prilagođeno vozilo koje se koristi za transport pape prilikom pojavljivanja u javnosti.

Prije uvođenja papomobila, pape su nošene na specijalnim stolicama koje su nosili nosači. Papomobil je dizajniran tako da omogući okupljenoj masi da vidi papu. Bilo je mnogo različitih dizajna ovog automobila otkako ga je papa Ivan Pavao Drugi prvi put koristio kako bi pozdravio okupljenu masu prilikom svoje prve posjete Poljskoj u svojstvu pape.

Papa Ivan Pavao Drugi je 2002. godine tražio od medija da njegov automobil prestanu zvati papomobilom jer je taj termin "nedostojanstven". Neki papomobili su imali otvoren gornji dio ali zbog pokušaja ubistva, Vatikan je odlučio koristiti novi dizajn sa neprobojnim staklom, piše "Daily Mail".

Postoji nekoliko različitih papomobila u različitim zemljama svijeta, ali tradicionalno na registarskim tablicama nosi oznaku SCV1. SCV znači Stato della Citta del Vaticano ili Status Civitatis Vaticanae.

Papomobil koji će koristiti papa tokom posjete Velikoj Britaniji je Mercedes-Benz M klase, SUV sa posebnom kabinom načinjenom od neprobojnog stakla koja je smještena u zadnjem dijelu vozila. Dva su već stigla u London. Svaki košta više od 240.000 eura. Vjeruje se da su donacija proizvođača Vatikanu.

Papa u kabinu ulazi kroz zadnja vrata i penje se uz nekoliko stepenica. Nakon što sjedne u stolicu, ona se podigne u staklenu kabinu hidrauličnim sistemom te se na taj način omogućava okupljenoj masi da vidi papu.

Pored vozača, mjesta ima za još jednu osobu koja se brine za sigurnost pape. Papina kabina obezbjeđuje mjesto za još dva njegova pomoćnika koji mogu sjesti u prostoru ispred papine stolice.

Sigurnost vozila uključuje neprobojno staklo i ojačani krov, oklopne panele sa strane i ispod šasije. Maksimalna brzina papomobila je 258 km/h. Tokom posjete Velikoj Britaniji automobil će se kretati brzinom oko 10 km/h.

"Papa ima dva papomobila, ali postoji i nekoliko sličnih širom svijeta. Za posjetu Velikoj Britaniji smo poslali dva u specijalnim kontejnerima koji se nalaze na tajnoj lokaciji. Vozače će izabrati britanska vlada. Svaki papomobil je prešao oko 5.000 kilometara što nije loše za automobil star osam godina. Osim toga, redovno su servisirani tako da su u savršenom stanju", rekao je dr. Alberto Gasbarri koji je zadužen za organizovanje papinih putovanja.