Britanska štampa
0

Protesti dočekuju papu

FENA
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Papina predstojeća posjeta Velikoj Britaniji, od 16. do 19. septembra, već duže vrijeme je povod niza komentara u britanskoj štampi.

The Guardian piše za vikend da će rimokatoličkog poglavara Benedikta XVI dočekati mahom ateisti, antikatolički aktivisti i apatija, za razliku od oduševljenog dočeka koji je bio priređen njegovom popularnom prethodniku Ivanu Pavlu II.

Britansko javno mnijenje nije oduševljeno papinom posjetom ni zbog ogromnog državnog troška od 12 miliona funti koju ona podrazumijeva.

Seksualno zlostavljanje djece je na vrhu liste pitanja koja Britanci žele uputiti lično papi, a tu je i pitanje prava homoseksualaca i prava žena da postanu svećenice.

Dnevnik The Times međutim piše kako je papina posjeta prilika da mnogi vide "pravog Ratzingera" i preispitaju ideje o njemu kao hladnom, dogmatskom i krutom poglavaru udaljenom od svijeta i vlastitih vjernika.

Vatikan poručuje Britancima da budu spremni na iznaneđenje; Benedikt je stidljivi intelektualac koji nema harizmatičnost svoga prethodnika, ali će se mnogi uvjeriti u skromnost i blagost toga "razumnog čovjeka dijaloga", koji se ne plaši ulaženja u razgovor s nevjernicima, prenosi Times.