Nakon 26 godina
57

McLaren se vraća u Svjetski šampionat u trkama izdržljivosti

E. L.
Čuvena britanska automobilska kompanija koja je među rijetkim kompanijama čiji su automobili u premijernom nastupu bili najuspješniji u čuvenoj trci 24 sata Le Mansa od naredne sezone opet će biti među učesnicima Svjetskog šampionata u trkama izdržljivosti.

I dok se još uvijek ne znaju imena svih vozača koji će dijeliti sjedišta u Hypecar prototipima i GT automobilima u narednoj sezoni FIA-inog Svjetskog šampionata u trkama izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship), objavljena je zvanična lista proizvođača i timova u obje klase (LMH/LMDh i LMGT3) koji će nastupati u spomenutom šampionatu.

Među žestokom konkurencijom u LMGT3 klasi bit će i dva McLarenova automobila u bojama britanskog tima United Autosports koji u iscrpljujućim trkama izdržljivosti ima veliko iskustvo i mnogo uspjeha, a u McLarenu su za povratak nakon podužeg odsustva pripremili model 720S GT3 EVO čiji će 4-litarski biturbo V8 motor, u skladu s pravilnikom klase, razvijati do 600 konjskih snaga.

Jedan od dva prijavljena automobila na sebi će nositi startni broj 59, što treba da podsjeti na startni broj koji je na sebi nosio crni LMGT1 McLaren F1 GTR koji je 1995. godine u premijernom nastupu na trci 24 sata Le Mansa stigao do pobjede u generalnom poretku, a za drugi automobil rezervisan je startni broj 95, što podsjeća na godinu McLarenovog izvanrednog uspjeha na stazi la Sarthe u Le Mansu.

McLarenovi automobili i njihove tročlane posade u predstojećem šampionatu za slavu će se boriti u žestokoj konkurenciji, jer u novoformiranoj klasi LMGT3 koja s manjim troškovima nastavlja tamo gdje je stala klasa LM GTE po dva prijavljena automobila imaju: Aston Martin (Vantage GT3), BMW (M4 GT3), Ferrari (296 GT3), Porsche (911 GT3 R), Lamborghini (Huracan GT3 EVO2), Ford (Mustang GT3), Lexus (RC F GT3) i Chevrolet (Corvette Z06 GT3.R).

S obzirom da McLaren još uvijek nema automobil za snažniju Hypercar klasu, malo je vjerovatno da u junu u Francuskoj može ponoviti uspjeh iz 1995. godine, ali bi i pobjeda u klasi bila više nego dovoljna.