Za gradske testne vožnje
0

Londonski gradonačelnik primio ključeve "Nissana Leaf"

FENA
Kompanija Nissan Motor (GB) je samo nekoliko sedmica uoči pokretanja prve gradske mreže za punjenje električnih vozila Source London, gradonačelniku Londona Borisu Johnsonu uručila ključeve potpuno električnog automobila "nissan leaf", saopćeno je iz marketing agencije 2AM Draft FCB.

Gradonačelnik Johnson primio je ključeve uime javnog gradskog prijevoznika Transport for London (TfL), čiji će službenici tokom jednomjesečnog korištenja isprobati revolucionarni petosjed bez štetnih emisija.

Boris Johnson podržava električna vozila putem organizacije Source London, koja će uspostaviti novu gradsku mrežu električnih punjača da bi se potaknulo širenje električnih vozila, a London učvrstio kao evropska prijestonica električnih vozila.

"Nissanom leafom", ovogodišnjim Evropskim automobilom godine i prvim električnim automobilom koji je osvojio taj naslov, služit će se i kontrolori nadzemnog prijevoza zaduženi za provjeru saobraćajnih znakova i kamera.

Ostvaren saradnjom partnera različitih profila, gradonačelnikov program Source London nova je gradska mreža za punjenje, u sklopu koje će se do 2013. postaviti najmanje 1.300 javno dostupnih punjača.

London je bio među prvim gradovima kojima je vlada odlučila pomoći pri izgradnji infrastrukture za električna vozila.

Prema Nissanovim istraživanjima, 80 posto svakodnevne vožnje u Britaniji odnosi se na putovanja kraća od 50 kilometara. Budući da "nissan leaf " s punim akumulatorom može prevesti pet putnika na udaljenost od oko 177 kilometara, jasno je da je riječ o važnom napretku u ponudi rentabilnih i ekološki prihvatljivih rješenja za vozače.

Vezani članci