auto
0

Legendarni Buick iz "Casablance" odlazi na aukciju

Klix.ba
Automobil koji je "glumio" u jednoj od najpoznatijih filmskih scena svih vremena, Buick Phaeton iz 1940. godine, odlazi na aukciju narednog mjeseca.

Automobil u kojem su Humphrey Bogart i Ingrid Bergman putovali ka aerodromu u besmrtnoj finalnoj sceni kultnog filma "Casablanca", 25. novembra odlazi na aukciju u New Yorku. Radi se o jednom od čitavog niza filmskih eksponata i kostima iz kolekcije "Dreams Are Made of This", koje prodaje aukcijska kuća Bonhams.

Uprkos starosti od 73 godine, automobil, koji je pripadao voznom parku studija Warner Bros. i pojavio se i u nekoliko drugih filmskih hitova, je prešao samo 67 hiljada kilometara i veoma je rijedak i vrijedan.

Samo je 230 primjeraka kabrioleta Buick Model 81C proizvedeno 1940. godine, a budući da su slični modeli Buicka iz tog perioda prodavani po cijenama od pola miliona dolara, očekuje se da će ovaj, koji je Bogart vozio u čak dva filma, dostići mnogo višu cijenu.

Legendarni Buick je od Warner Brosa kupio čuveni svirač ukulelea Lyle Ritz, 1970. godine. Nakon toga je dva puta prodavan na aukciji. Posljednji put se na aukciji našao 1995. godine.