GTI Crossover
20

VW predstavio konceptni električni crossover I.D. Crozz

Klix.ba
Jedan od zanimljivijih konceptnih modela koji će premijerno biti predstavljen na Sajmu automobila u Šangaju dolazi iz Volkswagena, a u njemačkom koncernu kažu da električni I.D. Crozz "vozi" kao Golf GTI.

Volkswagenov treći električni konceptni I.D. model stiže u formi crossovera, a zasnovan je na novoj namjenskoj MEB platformi koju je njemački automobilski koncern razvio isključivo za električne automobile.

Svojom Coupe formom karoserije, kratkim prevjesima, velikim staklenim krovom, nedostatkom B-nosača krova i odvojenim sjedištima u prostranoj i prozračnoj unutrašnjosti, crossover I.D. Crozz podsjeća na Škodin električni crossover Vision E, a suštinska razlika zapravo su klizna vrata iza kojih se kriju dva višestruko podesiva sjedišta u drugom redu. LED svjetlo u ovom slučaju koristi se i za osvjetljavanje zaštitnog znaka brenda.

I.D. Crozz pokreću dva elektromotora koji u kombinaciji proizvode 306 KS. Trećina spomenute snage distribuira se na prednju, a ostatak na zadnju osovinu. Maksimalna brzina crossovera, koji s jednim punjenjem baterije može preći 500 kilometara, iznosi 180 km/h, a u Volkswagenu naglašavaju da je zbog optimalnog rasporeda mase po osovinama upravljivost Crozza jednaka upravljivosti Golfa GTI. Osamdeset posto kapaciteta baterije na raspolaganju je nakon 30 minuta punjenja.

S nekoliko sistema koji su zaduženi za autonomnu vožnju, I.D. Crozz bi kao jedan od nekoliko Volkswagenovih električnih automobila u serijsku proizvodnju mogao krenuti 2020. godine.