Koncepti
27

VW će uskoro ponuditi SUV T-Roc zasnovan na Golfu VII

Klix.ba
Nakon nedavnog predstavljanja velikog SUV modela Atlas sa 7 sjedišta, u Volkswagenu su najavili da će na narednom Sajmu automobila u Ženevi publici predstaviti još jedan SUV koji će biti zasnovan na osnovici Golfa.

Tokom prošlosedmičnog predstavljanja osvježene verzije Golfa sedme generacije, iz Volkswagena je stigla informacija prema kojoj će njemački automobilski koncern uskoro predstaviti produkcijsku verziju svog konceptnog modela T-Roc koji je prvi put viđen 2014. godine.

Sedmicu dana poslije, zvaničnici iz Wolfsburga objavili su da će predprodukcijski konceptni model biti izložen na Sajmu automobila u Ženevi koji će se održati u martu naredne godine, a produkcijska verzija trebala bi biti spremna za predstavljanje na Sajmu automobila u Frankfurtu koji je zakazan za jesen naredne godine. Početak prodaje automobila planiran je prije kraja 2017. godine.

Jedan od čelnih ljudi VW-a, Herbert Diess, potvrdio je da će kompaktni crossover zadržati naziv T-Roc (bez obzira na različite sugestije marketinškog odjela VW-a), a u odnosu na konceptni model koji ima dvodijelni krov čiji se paneli mogu skinuti, produkcijski T-Roc imat će konvencionalni fiksni krov.

Gledano kroz mjere, T-Roc će biti nešto manji u odnosu na Tiguan druge generacije, a međuosovinsko rastojanje bit će veoma blizu rastojanju s kojim raspolaže Golf VII (2.640 mm). Poređenja radi, konceptni T-Roc dug je 4.178 milimetara, a ukupna dužina aktuelnog Tiguana iznosi 4.486 milimetara.

Pored mnogobrojnih vanjskih detalja i unutrašnjost automobila imat će mnogo toga zajedničkog sa osvježenim Golfom, što u skupljim paketima opreme uključuje TFT instrumentnu tablu i 9,2-inčni display multimedijalnog sistema.

Isto je i s ponudom motora u kojoj je stari 1.4-litarski turbobenzinski TSI motor zamijenjen s novom 1,5-litarskom opcijom s kojom u slabijem izdanju stiže 130, a u snažnijem 150 KS. Spominje se i T-Roc GTI s dvolitarskim turbobenzinskim motorom koji je „posuđen“ iz Golfa GTI, a nudi 230 ili 245 KS. U planu je i verzija s integralnim pogonom, a nije isključena ni mogućnost hibridne (T-Roc GTE) i električne verzije (e-T-Roc).

Volkswagen će 2017. godine također predstaviti i crossover koji je zasnovan na narednoj generaciji modela Polo, a u konceptnom je izdanju poznat kao model T-Cross Breeze.