Novi koncept
0

Volkwagen predstavio Golf GTE Skylight Wörthersee

D. B.
Svake godine Volkswagen za festival Wörthersee u Austriji pripremi koncept, a s obzirom na situaciju nastalu zbog pandemije koronavirusa, ove godine je automobil predstavljen u postrojenju njemačke kompanije.

Radi se o konceptu Volkswagen Golf GTE Skylight s hibridnim pogonom, koji je sličan prošlogodišnjem konceptu GTE HyRace.

Kao što se može očekivati od koncepta, Skylight se razlikuje od produkcijskog modela Golf GTE na kojem je baziran u nekoliko detalja. Prije svega, tu je specijalno "ruho" s Lapiz plavim i Catalina plavim grafikama na bijeloj karoseriji, kao i 20-inčni set felgi. Ručke na vratima su osvijetljenje, a stražnja svjetla imaju bijelu LED grafiku na crnoj podlozi. Veći stražnji spojler i pagovi su posuđeni od Golfa R, a koncept krase i završeci izduvnih cijevi od nehrđajućeg čelika koji su napravljeni pomoću 3D printera.

U unutrašnjosti je hologram s GTE oznakom iznad centralnog ekrana osjetljivog na dodir, koji reaguje na brzinu, odnosno na ubrzanje. Plave presvlake sportskih sjedišta se slažu s plavim detaljima na armaturnoj ploči, upravljaču i panelima vrata. Izbor boje se čini logičnim s obzirom na to da se GTE oznaka povezuje s plavom bojom, GTI s crvenom, a GTD s crnom bojom.

Dio automobila je i impresivno ozvučenje koje se krije u prtljažniku, a njegova ukupna snaga iznosi 3.110W. To je i više nego dovoljno da se organizuje zabava na otvorenom. Ono što se nalazi u prtljažniku jeste i električni skateboard.

Kada je riječ o pogonu, promjena nije bilo. Tu je i dalje kombinacija 1,4-litarskog TSI i električnog motora, koja isporučuje ukupnih 242 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na prednje točkove putem 6-stepenog DSG mjenjača uz pomoć XDS elektronskog diferencijala. Baterija od 13kWh osigurava električni domet od 60 km, a DCC adaptivni ovjes omogućava udobnu ili sportsku vožnju, po želji vozača.

Na projektu je radilo 16 uposlenika, a prema tradiciji, trojica su bila dio prošlogodišnjeg projekta.

Oni koji žele vidjeti koncept uživo, mogu to učiniti u Volkswagenovom postrojenju Autostadt u Wolfsburgu.