Koncepti
14

Konceptni Lamborghini Asterion stigao u Pariz

Klix.ba
Na Sajmu automobila u Parizu Lamborghini je predstavio konceptni model Asterion LPI 910-4 koji uz hibridnu tehnologiju razvija 910 KS.

Asterion je prvi hibridni Lamborghini u historiji kompanije, a 910 KS omogućila je kombinacija 5,2-litarskog atmosferskog V10 motora sa 610 KS koji je "posuđen" iz modela Huracan i tri elektromotora koji zajedno isporučuju dodatnih 300 KS.

Za prijenos snage na obje osovine zadužen je 7-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila. Najsnažniji Lamborghini do sada razvija 320 km/h, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebne su mu samo tri sekunde.

Ako se za pogon koriste samo elektromotori, maksimalna brzina automobila iznosi 125 km/h, a prije ponovnog punjenja baterija moguće je preći 50 kilometara.

Prosječna potrošnja goriva je samo 4,2 litra na 100 kilometara, uz emisiju CO2 koja iznosi 98 g/km.

Konceptni Asterion obojen je Elektra plavom bojom i postavljen na kombinaciji 20 i 21-inčnih felgi na kojima su Pirelli gume.

Prilikom dizajniranja putničkog prostora odabran je minimalistički pristup, a sjedišta su ovaj put postavljena osjetno više nego u slučaju dosadašnjih Lamborghinija, što osigurava osjetno više komfora.

Lamborghini za sada nema konkretnih planova o uvođenju Asteriona u serijsku proizvodnju.