Koncepti
0

Jaguar predstavio svoj jednosjed Project 7

Klix.ba
U čast legendarnog modela D-Type, koji je pobijedio na Le Mansu 1956. i 1957. godine, britanski proizvođač automobila Jaguar predstavio je svoj impresivni jednosjed Project 7.

Automobil koji razvija 300 km/h, inspirisan je legendarnim pobjednikom Le Mansa, a da pređe put od skice do trkaće staze trebala su mu samo četiri mjeseca.

Inžinjeri su Project 7 bazirali na novom F-Typeu, ali su modificirali karoseriju znatno je olakšavši i dodavši čitav niz aerodinamčkih prilagođavanja.

Project 7, nazvan po sedam Jaguarovih pobjeda na Le Mansu u periodu od 1951. do 1990. godine, sa legendarnim modelom D-Type dijeli i boju. Suvozačevo sjedište je uklonjeno, a umjesto njega tu se nalazi prostor za vozačevu kacigu.

Pod haubom se nalazi 5-litarski turbo V8 motor, sa 540 konjskih snaga, a snaga se prenosi na masivne 20-inčne točkove putem osmobrzinskog mjenjača. To ovom automobilu omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 4,1 sekundu i, elektronski ograničenu, maksimalnu brzinu od 300 km/h.

"Ovaj automobil ima samo jednu svrhu: da se vozi brzo i uživa u njemu. Jaguarovi sportski automobili su poznati po izuzetnim performansama i čistom dizajnu. Project 7 odaje taj duh u najčišćem obliku", izjavio je Ian Callum, šef dizajnera Projecta 7.

Project 7 je, zasad, samo koncept, a svoj debi će imati na Goodwood Festivalu brzine u Sussexu (Velika Britanija).