Koncept stiže u Ženevu
1

FOTO / Citroen DS4 Racing sa 260 KS

Sarajevo-x.com
Citroën je iznenadio javnost objavom prvih fotografija i detalja za svoj novi sportski model DS4 Racing koji će biti zvanično predstavljen na Ženevskom sajmu automobila za par sedmica.

Kao što je bio slučaj i sa sportskim modelom DS3 Racing, i za razvoj novog DS4 Racing Concepta bili su zaduženi inženjeri takmičarskog Citroën Racing odjela. Zahvaljujući tome sportski DS4 se može pohvaliti pravom trkaćom tehnologijom i dodacima, pa je ovjes u odnosu na standardni model podešen 35 mm niže, dok je zbog proširenog traga točkova i karoserija 55 mm šira na prednjem dijelu i 75 mm na zadnjem dijelu. Aerodinamika je također poboljšana zahvaljujući difuzoru zraka i novom prednjem braniku sa integrisanim spojlerom, te dodoacima na bokovima. Ukupan utisak sportskog modela posebno je istaknut specijalnom mat sivom bojom koja na specifičan način naglašava nove "mišiće" DS4 Racinga.

Za pogon konceptnog, a sasvim izvjesno i serijskog, modela zadužen je već poznati 1,6-litreni turbo motor koji za potrebe ovog modela proizvodi čak 260 KS, ali se ujedno ističe i uzornim ekološkim vrijednostima, te u atmosferu izbacuje tek 155g/km CO2. Konceptni model je također opremljen moćnim kočnicama s četveroklipnim čeljustima i diskovima prečnika 380 mm, kao i posebno dizajniranim 19-inčnim točkovima.

Više detalja i fotografija Citroen će objaviti tek nakon zvanične svjetske premijere na sajmu automobila u Ženevi idućeg mjeseca.