Debitovao u Minhenu
49

BMW konceptom Vision Neue Klasse najavljuje budućnost električnih automobila

D. B.
Kompanija BMW je na sajmu automobila u Minhenu predstavila svoj novi koncept koji predstavlja uvid u budućnost električnih automobila.

BWM nastavlja istraživači i širiti ponudu svojih električnih automobila, a najnoviji konceptni dizajn je utjelovljen u konceptu pod nazivom Vision Neue Klasse. Model nastavlja putem koncepta nazvanog i Vision Circular, koji je predstavljen 2021. godine, kao i ovogodišnjeg i Vision Dee koncepta. Pored estetskih detalja vrijednih diskusije, BMW ističe da će Vision Neue Klasse imati 30 posto veći domet i brzinu punjenja, kao i da će biti efikasniji za 25 posto.

Kompanija očigledno želi da novi električni automobil napravi značajne korake naprijed u odnosu na prethodnike.

"S konceptom Neue Klasse smo krenuli u najveći investiciju u historiji kompanije. Mi ne samo da pišemo sljedeće poglavlje BMW-a, nego i pišemo cijelu novu knjigu, rekao je Frank Weber, član Upravnog odbora BMW AG-a.

Iz kompanije kažu da je novi dizajn toliko progresivan da se i na prvi pogled čini kako je kompanija "preskočila" model.

Jedna od najinteresantnijih karakteristika koncepta BMW Vision Neue Klasse su njegova žuta sjedišta dizajnirana u salonskom stilu. Iako izgledaju zabavno, ona će se teško pojaviti u nekom modelu koji će biti plasiran na tržište. Međutim, uklanjanje hroma i kože bi teoretski učinilo cijelu proizvodnju ekološki prihvatljivijom. Unutrašnjost je opremljena novom generacijom iDrive sistema, a njemački proizvođač je iskoristio priliku da uvede i BMW Panoramic Vision, koji pruža informacije poput navigacije, brzine i slično duž donjeg dijela vjetrobranskog stakla.

BMW želi osigurati da se koncept svidi svima te navodi da njegova boja pokazuje "prijateljski i na budućnost fokusirani karakter automobila". Boja karoserije nazvana je "Joyus bright".

Produkcijska verzija koncepta se na tržištu očekuje 2025. godine.