BMW i8 umjesto retrovizora imat će kamere

Klix.ba
7.1.2016. u 12:00
7
30
BMW i8 umjesto retrovizora imat će kamere
7
BMW i8 umjesto retrovizora imat će kamere Konceptni i8 posjeduje kamere umjesto retrovizora
Novi BMW-ov konceptni model i8 umjesto retrovizora imat će kamere i display koji će vozačima prikazivati šta se nalazi iza i oko njihovog vozila.
Automobil će biti opremljen sa ukupno tri kamere, od koje će se dvije nalaziti na mjestu gdje stoje retrovizori, a treća iz zadnjeg vjetrobranskog stakla.

Dvije kamere nalazit će se s vana, a jedna unutar vozila (Foto: BMW) Dvije kamere nalazit će se s vana, a jedna unutar vozila (Foto: BMW)


Softver vozila potom sve slike spaja u jednu, kako bi se vozačima omogućio što bolji pregled uslova na cesti.

"Opasni 'slijepi uglovi' od sada su dio prošlosti. Uz pomoć novog sistema vozač ima mogućnost vidjeti mnogo više nego što omogućavaju retrovizori. Također, kamere nije potrebno prilagođavati prije vožnje", izjavili su iz BMW-a prilikom predstavljanja svog novog koncepta na Sajmu potrošačke elektronike održanom u Las Vegasu.

Na mjesto gdje bi trebao biti unutrašnji retrovizor bit će postavljen display koji će prikazivati sliku sa kamera (Foto: BMW) Na mjesto gdje bi trebao biti unutrašnji retrovizor bit će postavljen display koji će prikazivati sliku sa kamera (Foto: BMW)


Osim bolje preglednosti, iz njemačkog proizvođača tvrde da će vozilo bez velikih retrovizora biti dosta aerodinamičnije, što će ga učiniti tišim i štedljivijim što se tiče potrošnje goriva.

Kako su izjavili iz BMW-a, i8 još uvijek nije legalan za vožnju po cestama s obzirom da mnoge države zahtijevaju posjedovanje unutrašnjih i vanjskih retrovizora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: