Koncepti
0

Audi A8 hibrid - efikasnost kao standard

Sarajevo-x.com
Audi je na ženevskom salonu automobila predstavio tehnološki koncept A8 hibrid. Njegov snažni hightech agregat i peterostruki pobjednik - 2.0 TFSI, zajedno sa električnim motorom razvija 180 kW( 245 KS) i 480 Nm obrtnog momenta, zahvaljujući čemu Audi A8 hibrid ubrzava od 0 do 100 km/h za tek 7,6 sekundi, te postiže maksimalnu brzinu od 235 km/h.

Prosječna potrošnja ove kombinacije motora iznosi samo 6,2 litra na 100 km – što odgovara emisiji CO2 od 144 grama po kilometru.

Ovaj konceptni automobil potpuni je hibrid, što znači da ga pokreće samo benzinski ili samo električni motor, ili pak kombinacija oba agregata. Visokoučinkoviti električni motor, osim toga, služi i kao generator koji pretvara kinetičku u električnu energiju kojom puni najsavremeniju litijum-ionsku bateriju vozila.

Audi A8 hybrid teži 1.885 kilograma, a kreće se kao da ispod haube ima ugrađen 6-cilindarski benzinac ili TDI agregat. U gradskim uvjetima vožnje hibridni pogon ima za 20% nižu potrošnju goriva od konvencionalne. Velike zasluge za nisku potrošnju, ali i za izvanredne vozne performanse, pripisuju se jedinstvenoj lakometalnoj karoseriji – Audi Space Frame – izrađenoj od čistog aluminija.

Dizajn ove Studije krase 21 colne felge u dvobojnoj optici, s ekstremno trodimenzionalnim površinama, kao i upečatljivi horizontalni rubni spojler i kromirana linija. Pokrivka visokog sjaja u prostoru za motor, ili staklena pokrivka baterije u prtljažniku jasno ukazuju na pripadnost elitnoj futurističkoj limuzini, baš kao i osvijetljene lajsne na ulazu u automobil sa logom "hybrid" koje funkcionišu zahvaljujući inovativnoj LED-tehnologiji ili "powermetar" u kombiinstrumentu koji prikazuje odvijanje utroška energije.