Sajam automobila u Detroitu
0

Oduševljenje e-tron konceptom iz Audija

Sarajevo-x.com
Oba Audijeva modela, Audi e-tron i Audi A8 su na sajmu u Detroitu osvojili prestižne nagrade. Nagradu "Editors Choice" za najbolje vozilo magazin Autoweek za 2010. godinu dodijelio je Audi e-tronu.

"To je bila jednoglasna odluka", rekao je urednik AutoWeeka Wes Raynal. "Iako je e-tron samo koncept, svi smo oduševljeni veličinom i proporcijom automobila."

U kombinaciji s malom masom Audi e-tron od samo 1.350 kilograma, pogonski agregati s velikim okretnim momentom koji pokreću stražnje točkove garantuju primjerene cestovne performanse. Dva električna motora ukupne snage od 150 kW (204 KS) i 2.650 Nm ubrzavaju ovaj kupe s aluminijskom karoserijom od 0 do 100 km/h za samo 5,9 sekundi. Audi e-tron od 60 do 120 km/h stiže za samo 5,1 sekundu.

Audi e-tron sposoban je raspodijeliti veliki okretni moment elektromotora između točkova prema potrebi. Njegovo "vektoriranje okretnog momenta" ključno je za uzbudljivu razinu aktivne preciznosti i odličnog držanja ceste. Zahvaljujući maloj masi, kratkom osovinskom razmaku i savršenoj raspodjeli radi dinamičnog ponašanja u vožnji, Audi e-tron upravljiv je poput gokarta – agilan, dobar u zavojima i neutralan do same granice.

Litij-ionske baterije, radi optimalne raspodjele težine smještene iza putničke kabine i ispred stražnje osovine, na raspolaganje stavljaju efektivnu količinu energije od 45 kilovat sati. Tako je realno moguća autonomija do čak 250 kilometara.

I novom Audi A8 je dodijeljena nagrada za izvrnost dizajna, od strane žirija „EyesOnDesign 2010”. Ovo je druga godina zaredom da je Audi osvojio „Nagradu za izvrsnost dizajna”, koja je prethodne godine dodijeljena Audi Sportback konceptu 2009.