Koncepti
0

Audi A1 - zvijezda Tokija

FENA
Na Tokyo Motor Showu Audi će predstaviti konceptni model A1 Metroproject Quattro. To je najava serijskog modela A1, koji se očekuje u martu na salonu u Ženevi i izravno će ukrstiti rukavice s Minijem.

U klasi premium mališana uskoro će postati zanimljivo, jer stiže i Alfa Junior, a donekle se može računati i na Lanciju Ypsilon.

Novi mališan iz Ingolstadta, koji izgleda kao A3 'u tetrapaku', dugačak je 391 cm i širok 173 cm te će pružati komfor gotovo kao u kompaktnoj klasi. Dizajn, s velikom prednjom maskom, je u prepoznatljivom stilu velikih Audijevih modela i pomalo podsjeća na statusni kupe A5. Zbog toga će to biti iznimno jak igrač u klasi malenih automobila.

Zanimljiv je koncept hibridnog pogona s benzincem 1.4 TSI (s kompresorom i turbopunjačem) koji pokreće prednje kotače te elektromotorom od 29,5 kW, koji pokreće stražnje kotače. Oba zajedno osiguravaju ubrzanje do stotke za 7,8 s i najveću brzinu od 200 km/h. Stražnji elektro pogon osigurava dodatan impuls snage i znatno poboljšava vozna svojstva na skliskoj podlozi. Još je zanimljivija mogućnost pogona samo na struju, iz paketa nikal-metal-hidridnih baterija NiMH, koje mu osiguravaju autonomiju od 100 km. U normalnoj vožnji ostvaruje se prosječna potrošnja od 4,9 litara i emisija ugljičnog dioksida od samo 112 grama po kilometru.