SAVJETI ZA VOZAČE
47

Kako u dva poteza samostalno zamijeniti amortizere prtljažnika

A. M.
Za ovaj lagani zahvat ne trebate pomoć servisera. Doslovno u dva poteza i uz pomoć običnog odvijača samostalno možete zamijeniti gasne amortizere prtljažnika ili prednjeg poklopca motora.

Ako je nešto lagano i ne zahtjeva odlazak u servis, onda je to zamjena gasnih amortizera koji pomažu otvaranje i držanje u krajnjem položaju petih vrata ili poklopca motora ako ga vozilo posjeduje umjesto obične metalne šipke. Kada osjetite da amortizeri ne drže peta vrata i popuštaju, uzmite stvar u svoje ruke i za svega par minuta obavite ovu jednostavnu zamjenu.

Naime, sve se svodi na dva parametra. Prvi je da lagano otkačite prsten-osigurač sa amortizera koristeći obični ravni odvijač. Osigurači se nalaze na oba kraja, te ih je potrebno oba ''otkočiti'' i jednostavno skinuti sa fiksnih kuglica. Nakon toga prilikom kupovine, ako ponuđeni zamjenski amortizer kataloški odgovaraju originalnom dijelu, obratite pažnju na njegovu dužinu, visinu hoda klipa i takođe bitno – pritisak gasa koji je numerički naznačen (npr. 0500 N) na samom amortizeru.

Montiranje novih amortizera je još jednostavniji princip i zahtijeva obično asistenciju druge, osobe koja će pridržati teška vrata prtljažnika ili da koristite neku drvenu manju gredu kao podupirač. Nabacite novi amortizer i palcem uklopite osigurače na oba kraja u krajnji položaj. Nekad je potrebno pri montaži novih obrnuti princip u odnosu na redoslijed koji ste imali prilikom demontaže, tj. nekad prvo treba skidati donju, odnosno montirati prvo gornju stranu prilikom vraćanja.

Vrlo važno, kupujte amortizere u paru. Time izbjegavate korištenje dimenzijama različitih (može biti razlike u nekoliko milimetara) i uparivanje dotrajalog sa novim, zbog čega ćete imati jednu stranu ''labavijom'' i time rizikovati da vam vrata prtljažnika padnu na glavu. Iznimka može biti prednji amortizer poklopca motora. Fabrički je često izveden kao pojedinačni dio, mada ima automobila koji ih imaju u paru.

Ovaj zahvat je otprilike jednak zamjeni brisača, a sami amortizeri uopšte nisu skupi u aftermarket prodaji. Obično ih možete naći za 20-30 KM. Na kraju, svaki vlasnik se osjeća korisno i sretno kada sam nešto popravi, a ovaj dio upravo možete sami riješiti i istovremeno uštediti bar mali dio novaca.