Savjeti za vozače
21

Kako sigurno i praktično transportovati skije automobilom?

A. M.
Skijanje se brzo uči, ako ih imate čime transportovati do planine. Krovni sanduk, nosači ili samo preklopljeni dio naslona zadnjeg sjedišta? Skije se u automobilu mogu prevoziti na više načina i za svaki vrijede malo drugačija pravila. Slična pravila važe i ako skijate u inostranstvu.

Sretnici koji praktikuju skijanje, boardanje ili ski trčanje već uveliko provode vrijeme na bh. planinama. Snijega ima dovoljno i uslovi postaju sve bolji. No, svi oni imaju jednu zajedničku stvar, a to je kako transportovati opremu s putničkim automobilom. Skije, bez obzira na model i dužinu su glomazne i nisu baš lagane-pogotovo za odrasle, a mali broj vozača koisti pick-up u koji je lako utovariti skije u tovarni prostor bez ikakve prethodne pripreme. S druge strane, dosta vozača vozi karakan, ali i takav automobil zahtijeva pripremu u vidu obaranja naslona ili bar dijela zadnje klupe kako bi se skije ili board daska ubacila u automobil. I onda na kraju ostaju krovni nosači kao najčešći oblik transporta skija i ski opreme u klasičnom automobilu.

Krovna kutija je najsigurnija, ali skupa i nije jednostavna za rukovanje

Postoji mnogo opcija uz korištenje krovnih nosača, a najsigurnija, ali ujedno i najskuplja, je kupovina krovne kutije. Naravno, za to su potrebne poprečni nosači koji se pričvrste na nosače na rubovima krova. No, sve to skupa donosi dodatne troškove. Krovna kutija ima prednost u tome što se može koristiti za bilo koji teret koji u nju stane, ne samo za skije. Osim toga, štiti teret od vanjskih uticaja i štiti dijelom od krađe. Ali ima i nedostataka – osim cijene, nije baš jednostavna za rukovanje. S kutijom uvijek treba računati da je nećete postaviti samostalno i da vam uvijek treba pomoć druge osobe. Mali savjet od stručnjaka ili onih koji imaju iskustva s montažom - prije nego što kutiju postavite na krov, preporučljivo je provjeriti mogu li se otvoriti peta vrata automobila ukoliko je u pitanju hatchback ili karavan. Od toga će zavisiti u kojem krajnjem položaju ćete pričvrstiti kutiju, a može uticati i na odabir njene dužine prilikom kupovine ili rentanja.

Kada ste već pričvrstili kutiju red je da ubacite skije. Njih uvijek treba postaviti s vrhovima suprotno od smjera vožnje, kako se ne bi oštetile prilikom naglog kočenja, odnosno kako ne bi oštetile drugu opremu koja se takođe nalazi u kutiji. Ipak, poželjno je da drugu opremu držite u torbama kako ne biste oštetili skije ili kutiju.

Nosači su najčešća opcija, ali nisu bez mane

Nešto jeftinija opcija su sklopivi krovni nosači. No, za razliku od kutije, nosači su limitirani, jer osim skija na njih možete pričvrstiti samo slične pljosnate i duguljaste predmete. Na njima je oprema ujedno izložena vanjskim uticajima, uključujuči i posipni materijal s ceste koji leti s točkova automobila i kamiona ispred vas. Nije zanemarivo, ali skije na nosačima mogu biti privlačnije lopovima. Korisnicma snowboarda koji se prevoze takođe na krovnim nosačima stručnjaci savjetuju postavljanje s vezovima prema gore kako ne biste oštetili dasku, ali i krov automobila.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međutim, svaki vozač bi u oba slučaja trebao paziti da se ne prekorači maksimalno dinamičko opterećenje krova automobila. S dva para skija opasnosti nema, ali ako vozite kombi s devet sjedišta i dvije krovne kutije pune opreme na krovu, treba paziti ako krenete na dalji put. Takođe, potrebno je razmisliti o tome da teret na krovu može promijeniti vozna svojstva automobila.

Transport skija i opreme u automobilu

Ako već nemate ni kutiju, niti nosače, najjeftiniji, ali i najzahtjevniji način je prevoz skija u automobilu. Skije, board dasku i ostalu opremu, uostalom kao i svaki drugi teret, neophodno je adekvatno učvrstiti u unutrašnjosti, kako se u slučaju naglog kočenja ili nezgode ne bi mogle pomjeriti i ozlijediti nekog od putnika.

Pozitivna strana je ako naslon zadjeg sjedišta vašeg automobila ima centralni utor za skije. U tom slučaju je i dalje poželjno držati skije u torbi kako ne bi rubovima oštetile enterijer, a isto važi i za snijeg na njima koji može natopiti tkaninu na sjedištima ili tapacirunzima. Također, pazite da skije ne prelaze u prostor koji je vozaču potreban za sigurno upravljanje vozilom.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Druga opcija prevoza u autmobilu je preklapanje dijela naslona zadnje klupe. Tako se skije mogu prevoziti dijagonalno, ali ih je takođe potrebno pričvrstiti kako ne bi povrijedile vozača i putnike u slučaju nezgode ili oštetile unutrašnjost vozila u slučaju pomjeranja.

Transport skija u automobilu može se činiti najboljom opcijom u smislu potrošnje goriva. Pošto ništa ne strši mimo automobila potrošnja će ostati niža nego u slučaku transporta kutije ili nosača. To istovremeno daje i najbolju zaštitu opreme od krađe. Doduše, postoji jedan rizik. U nekim evropskim zemljama takav vid prevoza policija može kazniti.

Propisi transporta skija u automobilu u stranim zemljama

Kada pričamo o skijanju van BiH često se spominju Austrija, Italija i Francuska. Austrija je poznata po nizu sjajnih skijališta, ali ne baš susretljivoj saobraćajnoj policiji. Kruži priča da tamo nije dopušteno prevoziti skije u automobilu. Međutim, to nije istina. U Austriji ne postoje posebni propisi za prevoz skija i slične sportske opreme, ali postoji opšta obaveza vozača da učvrsti teret, kakav god on bio, u ili na vozilu, stoji na web stranici tamošnjeg auto-moto kluba ÖAMTC.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Italiji, još jednoj popularnoj destinaciji zimskog turizma, slično funkcionišu propisi. Tamo vozač mora imati što više slobodnog prostora u automobilu kako bi sigurno vozio automobil. Drugim riječima, skije mu se ne smiju pomijerati. Takođe, teret, bio van ili unutar automobila - mora biti raspoređen tako da spriječi pad ili rasipanje. Dakle, skije moraju biti pravilno osigurane, bez obzira kako ih trasportujete.

Što se tiče Francuske. Njihovi propisi kažu isto. Skije su teret koji mora biti pričvršćen i ako se nalaze unutar automobila. U slučaju naglog kočenja ili nezgode, teret ne smije ugroziti putnike u automobilu.