auto
5

Iz Forda stigli novi detalji o Mustangu za evropsko tržište

Klix.ba
Ford je objavio zvanične podatke o performansama novog Mustanga koji je predviđen za prodaju na evropskom tržištu. Prve isporuke planirane su u julu, a evropski ogranak Forda već je primio 2.200 preliminarnih narudžbi.

Američka divizija Forda evropskim kupcima će ponuditi novi Mustang sa dvije moguće motorne opcije. Snažniji Mustang stiže sa 5-litarskim V8 motorom koji razvija 421 KS i nudi 530 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko 6-stepenog ručnog mjenjača, a sve zajedno bit će dovoljno da čuveni američki "Pony“ od 0 do 100 km/h stigne za 4,8 sekundi. U Fordu naglašavaju da je novi Mustang V8 tako dobio titulu američkog Forda s najboljim ubrzanjem koji je ikada ponuđen Evropljanima.

Drugi motor u ponudi za Mustang ipak se čini primjerenijim evropskim kupcima koji veću pažnju pridaju potrošnji goriva. 2,3-litarski četverocilindarski EcoBoost motor razvija 317 KS i 432 Nm najvećeg obrtnog momenta. Automobil će od 0 do 100 km/h stići za 5,8 sekundi, a prosječna potrošnja goriva iznosi 8 litara nakon 100 pređenih kilometara.

Bez obzira na izbor motora, Mustang za evropsko tržište stiže sa Performance paketom koji uključuje kapacitetnije kočnice i bolji sistem hlađenja. Uz četiri radna režima motora i mjenjača, opciono će se nuditi i "Launch Control“ sistem. Automobil standardno dolazi na 19-inčnim felgama, opremljen je automatskim HID svjetlima, dvozonskim automatskim klima-uređajem, audio-sistemom sa 9 zvučnika i multimedijalnim sistemom kojim se upravlja preko 8-inčnog displeja.