Prvi van Italije
24

Italijanska vlada ogorčena na Stellantis zbog proizvodnje Alfa Romea Milano u Poljskoj

A. M.
Italijanski ministar privrede Adolfo Urso kritikovao je rukovodstvo Stellantisa zbog proizvodnje prvog potpuno električnog modela Alfa Romea van Italije, rekavši da takva odluka krši italijanski zakon, jer obmanjuje kupce.

Alfa Romeo je jedna od 15 marki u vlasništvu grupacije Stellantis, a prije nekoliko dana je predstavila je svoj novi mali SUV Milano, nazvan po gradu u kojem je brend Alfa Romeo osnovan 1910. godine.

Milano se proizvodi u Stellantisovoj tvornici Tychy u Poljskoj zajedno s modelima Jeep Avenger i Fiat 600. To je prvi Alfa Romeo koji se u potpunosti proizvodi van Italije.

"Automobil koji se zove Milano ne može se proizvoditi u Poljskoj. To je zabranjeno italijanskim zakonom", rekao je Urso u Torinu, pozivajući se na zakon iz 2003. godine.

"Ovaj zakon propisuje da ne možete davati informacije koje obmanjuju potrošače. Dakle, automobil koji se zove Milano mora biti proizveden u Italiji. U suprotnom, daje obmanjujuće indikacije koje nisu dopuštene prema italijanskom zakonu", rekao je Urso u četvrtak.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares izjavio je za Automotive News Europe i medije na predstavljanju Milana u Milanu u srijedu da će proizvodnja SUV-a u Poljskoj, a ne u Italiji, smanjiti njegovu maloprodajnu cijenu za 10.000 eura. Ulazni model Milana s hibridnim pogonom bi trebao koštati ispod 30.000 eura.

S druge strane, mali rat između italijanske vlade i Tavaresa i dalje traje. Prvi čovjek Stellantisa je zaprijetio zatvaranjem svih Stellantisovih tvornica u Italiji ukoliko Italijani prihvate opciju da kineski Chery sagradi svoju tvornicu na tlu Italije. Međutim, Kinezi su za sada bliži Španiji.

Do sada je Milano jedini model Alfa Romea koji se proizvodi van Italije. Međutim, Tavares je potvrdio da će se sljedeća generacija SUV-a Stelvio, koji bi trebao biti predstavljen 2025. godine i limuzina Giulia, koja bi trebala biti predstavljena 2026. godine, nastaviti proizvoditi u Cassinu u Italiji. Stellantis će tamo uložiti više od 100 miliona eura za instaliranje evropske proizvodnje automobila na novoj STLA Large platformi.