Još jedan EuroNCAP odlikaš
0

Hyundai ix20 uzorno siguran

Sarajevo-x.com
Hyundaijev novi monovolumen iz B segmenta ix20 ocijenjen je maksimalnom ocjenom od 5 zvjezdica od strane nezavisne organizacije za ocjenjivanje sigurnosti automobila Euro NCAP. Ovaj rezultat čini ix20 jednim od najsigurnijih vozila u svom segmentu.

Hyundai ix20 je četvrti model ovog proizvođača koji je postigao najbolju ocjenu na ovom rigoroznom programu testiranja sigurnosti, a modeli prije njega koji su postigli identičan rezultat su i20 iz supermini segmenta, i30 i SUV model ix35.

Hyundai ix20 je dobio najvišu ocjenu od 85%, od svih testiranih vozila u svom segmentu u kategoriji “zaštita djece”, kako 18-mjesečne, tako i 3-godišnjaka. U kategorijama “zaštita odraslih” i “zaštita pješaka”, ostvaren je rezultat od 89% odnosno 64%.

U kategoriji “sigurnosni sistemi”, ostvarivanju rezultata od 71% pomogla je prisutnost ESP-a i podsjetnika za vezivanje pojaseva. Hyundaijev temeljiti sigurnosni pristup donio je maksimalan broj poena i u kategoriji “bočni udar u prepreku” kao i izvanredna zaštita protiv trzajne ozljede vrata u slučajevima udaraca od pozadi.

Od početka prodaje u Evropi u novembru 2010. godine, ix20 postao je iznimno popularan sa 32.000 narudžbi do kraja prošlog mjeseca.