Izbor auta 2019. godine
155

Ford Focus je Klix Auto godine, Audi A6 zaslužio nagradu čitalaca, SEAT Arona je Best buy

Klix.ba
Klix.ba je početkom ove godine prvi put organizovao vlastiti izbor automobila godine. Nakon mjesec glasanja i ocjenivanja glavnu nagradu Klix Auto godine osvojio je novi Ford Focus, Klix Auto godine nagrada čitalaca pripala je novom Audiju A6, dok je nagradu za Klix Best Buy Auto godine odnijela SEAT Arona.

Nakon glasanja žirija portala Klix.ba Ford Focus četvrte generacije izašao je kao jedinstveni pobjednik ovogodišnjeg izbora za Klix Auto godine 2019.

Žiri koji čine članovi uredničkog kolegija internet portala Klix.ba te urednici i novinari rubrike Auto birali su Klix Auto godine između 12 finalista, a proces glasanja je osmišljen tako da daje jednaku šansu svim automobilima te za ovu nagradu ne postoje kategorije, podjele ili pobjednici klase.

Nakon procjene kriterija kao što su dizajn, udobnost, sigurnost, ekonomičnost, upravljivost, performanse, funkcionalnost, ekološki standardi, zadovoljstvo vozača i cijena, kao i tehničke inovacije koje automobil donosi na tržište ili u svoj segment Ford Focus je izglasan kao Klix Auto godine 2019. Ford Focus je glasove i pobjedu zaslužio zbog činjenice da je u odnosu na svoje prethodno izdanje, ali i u odnosu na trenutnu konkurenciju među kompaktima C segmenta, donio veliki napredak po pitanu ponude prostora, voznih performansi, ali i ponude savremenih i ekološki prihvatljivih motora. Kako smo se uvjerili iza upravljača novog Focusa, uz raskošnu ponudu prostora i odličnu zvučnu izolaciju, novi Focus postavio je neka nova mjerila u ovom vrlo kompetitivnom automobilskom segmentu. Također, Ford je s novim Focusom napravio i veliki pomak po pitanju sigurnosnih tehnologija, kao i mogućnosti povezivanja i zabave u automobilu.

Prema glasovima žirija, drugo mjesto pripalo je luksuznom Audiju A6 koji je prepun savremene tehnologije, a treće vrlo praktičnom Peugeotu 5008 koji uspješno kombinuje prednosti monovolumena i SUV-a.

Naše utiske sa prvih vožnji novog Ford Focusa možete pogledati ovdje.

Klix Auto godine čitalaca je novi Audi A6

Uz glavnu nagradu Klix Auto godine, internet portal Klix.ba organizovao je i nagradu Klix Auto godine čitalaca, gdje ste protekli mjesec putem ankete postavljene na internet portalu Klix.ba mogli birati između jednog od 12 finalista za Klix Auto godine.

Nakon prikupljenih 12.942 glasa ovu nagradu sa 28 posto prikupljenih glasova prilično uvjerljivo zaslužio je novi Audi A6, dok ga je sa 21 posto glasova na drugom mjestu pratio Mercedes-Benz A klase. Treće mjesto pripalo je novom Volkswagen Touaregu sa 11 posto glasova.

Klix.ba test novog Audija A6 i naše utiske možete pogledati ovdje.

Klix Best Buy Auto godine je SEAT Arona

Treća nagrada u ovogodišnjem izboru dodjeljuje se automobilu koji na našem tržištu donosi najbolji odnos uloženog i dobivenog. Automobil koji prema procjeni žirija trenutno na našem tržištu nosi najviše vrijednosti za novac i osnovne parametre kao što su ponuda opreme, prostora i sigurnosnih elemenata u odnosu na cijenu je SEAT Arona te je zaslužila nagradu Klix Best Buy Auto godine.

U osvajanju ove nagrade Aroni je uz odličnu ponudu opreme i motora za pristupačnu cijenu pomogla i činjenica da pripada vrlo popularnom segmentu gradskih crossovera, ali da su u SEAT-u uprkos tome uspjeli zadržati vrlo privlačnu cijenu, bez obzira na nivo opremljenosti modela. Klix.ba test SEAT Arone i naše utiske možete pogledati ovdje.

Uz izbor za nagradu Klix Auto godine čitalaca organizovali smo i nagradnu igru gdje su svi oni koji su glasali za auto godine mogli poslati svoje podatke i učestvovati u nagradnoj igri Klix Auto godine gdje najsretniji učesnik dobija priliku da isproba Klix Auto godine 2019. na 5 dana, pod uslovom da ispunjava uslove da ima više 21 godinu te da posjeduje važeću vozačku dozvolu duže od dvije godine. Na našu adresu pristiglo je nekoliko stotina prijava, a nakon izvlačenja dobitnika metodom slučajnog uzorka dobitnik ove nagrade je Adnan Džafić. Nakon što kontaktiramo pobjednika i provjerimo priložene podatke u dogovoru s predstavnicima kompanije Ford bit će organizovano preuzimanje nagrade.

Klix.ba će predstavnike marki nagrađenih automobila, kao i nagrađenog čitaoca, kontaktirati u predstojećem periodu i obavijestiti o terminu dodjeljivanja priznanja i nagrada.