Skupocjeni automobil
95

Ferrari 458 Spider zaplijenjen od mafijaša pretvoren u policijski automobil

Klix.ba
Ako se budete kretali ulicama Milana u Italiji i pri tome primijetite nesvakidašnji policijski automobil, to je vjerovatno Ferrari 458 Spider.

Radi se o automobilu koji je nekada pripadao članu mafije, a koji sada služi policiji. Skupocjeni Ferrari se ne koristi za svakodnevne policijske poslove, nego za edukaciju djece o tome da se kriminal ne isplati.

Talijanska vlada je zaplijenila Ferrari 458 Spider u sklopu primjene zakona protiv mafije. Njegov prethodni vlasnik je osuđen zbog kriminala, a automobil je vlada poklonila policiji u Milanu.

Policija je napravila manje modifikacije dovoljne tek da se civilni Ferrari pretvori u policijski automobil. Automobil je bio u potpunosti bijele boje, a naknadno su mu dodane policijske boje i naljepnice. Također, ugrađena su policijska svjetla i blinkeri. U unutrašnjosti su promjene male, jer su dodani policijski radio i dugmad za aktiviranje svjetala i sirena. Mjesta za kriminalce naravno nema.

Milanska policija ne planira zauvijek zadržati Ferrari, koristi ga samo za edukacijske događaje, a u narednom periodu će ga prodati na aukciji i novac pokloniti žrtvama mafijaških zločina.

Policijski superautomobili nisu ništa novo, jer ih policija zapljenjuje ili dobija na poklon od proizvođača. Lamborghini je poklonio Huracan talijanskoj policiji.