Komercijalni i sportski uspjeh
0

DS linija i Loeb u centru pažnje

Sarajevo-x.com
DS linija modela osvojila je Grand Prix za dizajn za svoj jedinstven stil prilikom 27. Međunarodnog Festivala Automobila. Na taj način, nagrađena je odlučnost koju je Citroen pokazao, a kupci u velikom broju oduševljeno prihvatili.
Također, Sébastienu Loebu kao istinskom ambasadoru Citroena, na Festivalu je uručena prestižna Zlatna palma za njegovu 8. titulu Svjetskog prvaka u reliju koju je osvojio 2011. godine.

DS liniju, stvorena u samo 20 mjeseci, danas sačinjavaju Citroen DS3, DS4 i DS5. Kao dopuna osnovnoj gami, DS linija nudi proizvode za kupce u potrazi za izražajnim stilom, strukturom, doživljajem vožnje i profinjenošću.

Dok Citroen DS5 tek dolazi kao posljednji opus DS linije i prvi Citroen koji nudi dizelsku hibridnu tehnologiju Full Hybride: Hybrid4, komercijalni uspjeh DS linije već je postignut čemu svjedoči gotovo 180.000 vozila prodanih od njezinog lansiranja.

Dodjeljujući Grand Prix za dizajn, Međunarodni Festival Automobila odao je priznanje radu timova dizajnera marke Citroen, ali i uspon ove marke prema premium segmentu.

Nagrada je 25. januara dodijeljena Jean-Pierre Ploue-u, direktoru dizajna grupe PSA Peugeot Citroen, prilikom službene svečanosti 27. Međunarodnog Festivala Automobila.

Sportska avantura između Citroena i Sébastiena Loeba započela je 2001. godine Deset godina kasnije, on postaje automobilist s najviše šampionskih titula u historiji zahvaljujući osvojenih 8 titula Svjetskog prvaka u reliju koje je osvajao svake godine od 2004. do 2011.

Sébastien Loeb također je donio marki Citroen sedam titua Svjetskog prvaka u kategoriji proizvođača unutar WRC takmičenja, a trka se nastavlja i dalje u 2012. godini s potpunim uspjehom u Monte Carlu, na prvom reliju Svjetskog prvenstva 2012. godine.

Kako bi nagradio ovu izuzetnu sportsku karijeru, žiri 27. Međunarodnog Festivala Automobila je odlučio uručiti Loebu „Palme d'or“ (Zlatnu palmu). Sébastien Loeb primio je tu prestižnu nagradu za vrijeme službene ceremonije koja se održala 25. januara u „Hôtel des Invalides“ u Parizu.