Los Angeles
0

Debi više od 50 automobila na alternativni pogon

Sarajevo-x.com
Nissan Leaf
(Chevrolet Volt (Foto: Reuters))
Na sajmu automobila u Los Angelesu će od 19. do 28. novembra debitovati više od pedeset automobila koji imaju električni, hidrogenski, hibridni pogon ili pogon na čisti dizel i prirodni gas.

Nagovještavajući historijski dolazak modernog doba električnih automobila, njihova masovna proizvodnja je već u toku. Kupci ih kupuju, a proizvođači su fokusirani na to da dizajniraju automobile sa velikim dometom uz nisku emisiju štetnih gasova kako bi obezbijedili održiva rješenja za što "čišći" transport.

"Nakon godina iščekivanja, električni automobili su napokon ovdje. Možda su potrebne godine da bi električni automobili bili globalno prihvaćeni, ali nema sumnje da je njihova era već počela", rekao je generalni menadžer sajma automobila u Los Angelesu Andy Fuzesi.

"Chevrlolet" je proširio svoju liniju električnim Voltom, dok je "Nissan" to učinio električnim modelom Leaf.

Nekoliko desetina drugih električnih automobila će također biti predstavljeni na sajmu. Više od polovine njih su produkcijska vozila koja će biti u prodaji sljedeće godine. Druga polovina su koncepti koji obećavaju napredak električnih vozila u budućnosti.

Najmanje dvadeset proizvođača izlažu cijelu liniju novih koncepata i produkcijskih vozila sa niskom emisijom štetnih gasova uz veliki domet.

Različiti proizvođači će pokazati svoja posljednja tehnološka dostignuća u proizvodnji hibrida, koji dominiraju među "zelenim automobilima". Među njima su Toyota Prius, Honda Civic i Ford Focus, a i KIA planira predstaviti svoj prvi hibrid nazvan Optima.

Pop prvi put, dodijeliti će se i nagrada "Zeleni automobil godine" kako bi se naglasila značajna ekološka dostignuća u proizvodnji produkcijskih automobila.

Ove godine su finalisti Chevrolet Volt, Ford Fiesta, Hyundai Sonata Hybrid, Lincoln MKZ Hybrid i Nissan Leaf. Pobjednik će biti objavljen na pres konferenciji u četvrtak.

Na ovom sajmu će biti više od pedeset svjetskih i sjevernoameričkih automobila koji će debitirati, kao i više od 900 novih sportskih vozila, sedana, crossovera i slično.

Sajam je za medije otvoren 17. novembra, a za posjetitelje se otvara dva dana kasnije, 19. novembra.