I Focus vozi na struju
0

FOTO / Ford predstavio električni kompakt

Sarajevo-x.com
Nakon brojnih najava Ford je napokon odlučio i zvanično predstaviti električnu verziju posljednje generacije svog popularnog komapkta. Focus će tako, slijedeći trendoven biti među prvim automobilma u segmentu koji će imati električni pogon, a na tržišta stiže već tokom ove godine.

Trend hibridnih automobila koji kombinuju prednosti standardnih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i elektromotora kao da je u primjetnom padu, a sve češće proizvođači se odlučuju na razvoj potpuno električnih modela.

Tako je nakon Chevroleta Volta i Nissana Leafa i Ford odlučio ponuditi potpuno električni Focus, čime će ovaj model definitivno dobiti novu dimenziju popularnosti.

Iz Forda za sada nisu željeli otkrivati tehničke pikanterije, ali je poznato da Focus Electric svoju snagu i energiju crpi iz litijum-ionskih baterija, što mu je dovoljno da dostigne maksimalnu brzinu od 136 km/h, ali i da ima ekvivalent potrošnje goriva bolji od Chevroleta Volt.

Iz Forda posebno ističu da je Focusu Electric za potpuno punjenje baterija potrebno od tri do četiri sata pomoću 240-voltnog "brzog" punjača, a što je dvostruko brže od vremena punjenja baterija kod Nissana Leaf.

Focus Electric biće lako prepoznati i na prvi pogled zahvaljujući posebno oblikovanoj maski na prednjem dijelu, ali i posebnim 17-inčnim naplacima te osvjetljenom prstenu označava mjesto za konektor preko kojeg se pune baterije.

Ford Focus Electric stiža na tržišta u SAD-u tokom ove godine, dok će komercijalizacija na ostalim svjetksim tržištima usljediti nakon toga.