Pet staza
5

Civic Type R krenuo u lov na nove rekorde

Klix.ba
Hondina misija 'Type R Challenge 2018' odnosi se na obaranje rekorda na pet poznatih evropskih staza u kategoriji produkcijskih automobila s prednjim pogonom. Jedan je već oboren.

Aktuelni Civic Type R već je dokazao svoj raskošan potencijal, čemu ponajbolje svjedoči verifikovano vrijeme koje je ostvareno na njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife (7:43.8), a u Hondi su već krenuli u novi izazov: Biti najbrži u kategoriji automobila s prednjim pogonom na pet poznatih evropskih staza.

Za uspješno obaranje rekorda na francuskoj stazi Magny-Cours bio je zadužen WTCC trkač Esteban Guerrieri koji je u produkcijskom CTR-u s evropskom specifikacijom na kojem su bile gume koje se mogu koristiti na javnim cestama 4,39 kilometara dugu stazu prešao za 2:01.51.

Trkači Jenson Button, Tiago Monteiro, Bertrand Baguette i Matt Neal zaduženi su za preostale četiri staze (Estoril u Portugalu, Hungaroring u Mađarskoj, Silverstone u Engleskoj i Spa-Francorchamps u Belgiji) na kojima će nastojati da ponove uspjeh CTR-a u Francuskoj.

Podsjećanja radi, aktuelni Civic Type R pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji raspolaže s 320 KS i 400 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za 272 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,7 sekundi. Za prijenos snage zadužen je ručni 6-stepeni mjenjač.