Novi rekord
176

Hondin Civic Type R je najbrži produkcijski automobil s prednjim pogonom

Klix.ba
Nakon rekordnih vremena kruga u Njemačkoj (Nürburgring Nordschleife) i Francuskoj (Magny-Cours) Hondin Civic Type R najbrži je produkcijski automobil s prednjim pogonom i na belgijskoj stazi Spa-Francorchamps.

Iza naziva Type R Challenge krije se Hondina misija postavljanja novih svjetskih rekorda na šest renomiranih evropskih staza u kategoriji produkcijskih automobila s prednjim pogonom.

Prema svemu sudeći za sada im ide odlično, jer je Civic Type R nakon uspjeha na stazi Nürburgring Nordschleife (7:43.08) i stazi Magny-Cours (2:01.51) ostvario najbolje vrijeme kruga i na stazi Spa-Francorchamps. Automobil je vozio trkač Bertrand Baguette koji je sedam kilometara dug krug "zatvorio" u vremenu 2:53.72.

Civic Type R pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji razvija 320 konjskih snaga i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 272 km/h. Za prijenos snage na prednju osovinu zadužen je ručni 6-stepeni mjenjač.

Pored ekstremno krute i izbalansirane šasije izvanrednim voznim svojstvima pomažu adekvatna aerodinamika karoserije, nisko težište, adaptivni ovjes, ograničena blokada diferencijala i precizan upravljački sistem.

U Hondi će do kraja ljeta ići na postavljanje novih rekorda na preostale tri evropske staze (Silverstone-Engleska, Estoril-Portugal i Hungaroring-Mađarska), a Civic Type R će voziti Jenson Button, Tiago Monteiro i Matt Neal.