Prvi čovjek Stellantisa
62

Carlos Tavares: Masa baterija u automobilima mora biti prepolovljena

E. L.
Prvi čovjek automobilske grupacije Stellantis Carlos Tavares tvrdi da bez značajnog smanjenja mase baterija elektrifikacija ne može imati pozitivan utjecaj na okolinu.

Govoreći na Stellantisovom forumu Freedom of Mobility, Carlos Tavares je rekao da sadašnja masa baterija u električnim automobilima predstavlja značajnu smetnju u ostvarivanju pozitivnog utjecaja na zaštitu okoline, što je i osnovni cilj elektrifikacije.

Uz očekivanje da će baterije u automobilima od naredne decenije biti upola lakše od sadašnjih, Tavares je spomenuo da aktuelne baterije s jednim punjenjem u prosjeku osiguravaju prelazak oko 400 kilometara, ali i podižu masu automobila oko 450 kilograma u odnosu na uporedive modele koje pokreću samo motori s unutrašnjim sagorijevanjem.

Pokretanje veće mase u konačnici traži više energije, što na kraju ima negativan utjecaj na zaštitu okoline, a Tavares je spomenuo i prisutne poteškoće oko rudarenja i nabavke litijuma čije su sadašnje raspoložive količine prilično ograničene.

Šef Stellantisa istovremeno ne misli da hidrogen u dogledno vrijeme može biti rješenje za pokretanje automobila na masovnom nivou, ali je uvjeren da će procesu elektrifikacije ići u prilog ranije najavljene čvrste, stabilnije i lakše baterije koje će osiguravati znatno više kilometara s jednim punjenjem, a u prve električne automobile trebale bi stići za nekoliko godina.