auto
0

Cadillac STS-V - opasnost sa drugog kontinenta

Sarajevo-X
Do sada su stručnjaci AMG-a i BMW M odjela pri konstruisanju sportskih limuzina trebali obratiti pažnju na to šta rade komšije, a od sada će pogled morati baciti malo dalje.

Glavni krivac za to je Cadillac, koji u Detroitu predstavlja svoju novu sportsku limuzinu, koja u prodaju na Evropsko tržište dolazi početkom 2006 godine.

Američki borac je dobro naoružan za boj sa Evropljanima, a glavno oružje mu je 4.4-litreni V8 "Northstar" motor. U ovom slučaju, uz oznaku V8 se nalazi i "SC”, što je skračenica od SuperCharged. Tako ovaj V8 sa predpunjenjem razvija 440 KS i isporučuje obrtni momenat od 583 Nm, a predstavlja najjaći Cadillacov serijski motor ikada napravljen. Snaga se na zadnju osovinu prebacuje preko 6 stepenog automatskog mjenjača, razvijenog isključivo za ovaj model. Iako maksimalna brzina još nije objavljena, obećavaju da će ubrzanje do 100 km/h biti ispod 5 sekundi.

Da avantura sa ovim automobilom ne bi završila u prvoj krivini, zadužen je vrhunski ovjes podešen u Njemačkoj na stazi Nürburgring - Nordschleife. Osim ovjesa, za što sigurniju vožnju brinu se i vrhunske kočnice kao i gomila elektronske podrške.

V model STS-a se optički ne razlikuje mnogo od normalne verzije, tako se mogu primjetiti nova prednja maska, par manjih spojlera i natpisa, kao i alu-felge od 19’ sa 10 kraka.

Ovaj Cadillac uz te minimalne promjene djeluje elegantno i sportski, tako da će mali broj sportskih obilježja većini biti dovoljan. Oni koji nakon svega pročitanog ne budu dovoljno stimulisani za ovaj model, na ponovno razmišljanje bi ih mogla navesti cijena 15000-ak eura manja od Njemačke konkurencije.

B. K.