Stiglo novo "oružje"
63

Cadillac predstavio automobil s kojim će se naredne godine trkati i u Le Mansu

E. L.
Iza radnog naziva Project GTP Hypercar krije se hibridni trkaći automobil s kojim američka automobilska kompanija od naredne godine stiže i u Svjetski šampionat u trkama izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship).

Cadillac je otkrio izgled svog trkaćeg automobila Project GTP Hypercar s kojim će od naredne sezone (u klasi LMDh) pored IMSA šampionata učestvovati i u WEC šampionatu u trkama izdržljivosti.

Uoči početka intenzivnih testiranja otkriveno je da će tvornički trkaći tim Cadillaca vatreno krštenje imati na američkoj trci 24 sata Daytone IMSA šampionata koja će se voziti u januaru 2023. godine, a potvrđeno je da će njihov hibridni LMDh automobil naredne godine biti i na listi učesnika najčuvenije trke WEC šampionata 24 sata Le Mansa.

Za sada se zna da Project GTP Hypercar (čiju šasiju "potpisuje“ Dallara) pokreće hibridna pogonska opcija u kojoj dominantnu ulogu predstavlja novorazvijeni 5,5-litarski V8 motor, a u američkoj automobilskoj kompaniji ne kriju da već u prvoj sezoni očekuju konkurentnost automobila/prototipa čiji dizajn karoserijskih detalja treba da asocira na putničke automobile Cadillaca.

Uz potvrđene najave nekoliko automobilskih kompanija o učešću u trkama izdržljivosti u klasi LMDh, Cadillac će imati žestoku konkurenciju, a naredna sezona WEC šampionata konačno bi trebala biti mnogo uzbudljivija od posljednjih nekoliko sezona.