auto
9

BMW završio s produkcijom modela Z4

Piše: E. T.
Nakon više od 115.000 proizvedenih primjeraka, iz BMW-ove tvornice u Regensburgu (Njemačka) sa trake je sišao i posljednji roadster Z4 koji se proizvodio od 2009. godine.

Posljednji proizvedeni Z4 (E89) nosi oznaku sDrive35is, obojen je veoma atraktivnom narandžastom metalik bojom (Valencia Orange), a pokreće ga 3-litarski 6-cilindarski turbo-benzinski motor iz serije N54.

Z4 odlazi u tvornički muzej, a zamijenit će ga roadster koji BMW razvija u saradnji sa kompanijom Toyota. Iza trenutnog kodnog naziva G29 krije se BMW Z5 koji bi se kupcima trebao nuditi samo u opciji sa mekanim složivim krovom, što će doprinijeti smanjenju mase automobila i povećanju zapremine prtljažnog prostora.

BMW će model Z5 proizvoditi u tvornici Magna Steyr u Grazu (Austrija), gdje bi se trebala proizvoditi i Toyotina verzija roadstera, a prvi primjerci u prodajne bi salone trebali stići početkom 2018. godine.

Osim planirane hibridne verzije, za koju je zadužen inžinjering Toyote, sve ostale modele pokretat će motori BMW-a. Uz novi Z5 BMW, navodno, neće nuditi M-verziju, što se čini prilično čudnim, ako znamo da magično slovo M stoji na SUV modelima X5 i X6.

Vezani članci