auto
5

BMW u Kini proizveo milioniti automobil

Klix.ba
12 godina nakon početka proizvodnje BMW vozila 2003. godine, kineska proizvodna lokacija Shenyang može se pohvaliti impresivnim brojkama: u najmlađoj tvornici vozila, u Tiexi-u, jučer je proizvedeno milijunto vozilo, produžena verzija BMW serije 3, koja se od 2012. godine ekskluzivno proizvodi za kinesko tržište.

"Već više od 10 godina, u sklopu Joint Venture-a, proizvodimo vozila marke BMW u Kini. Proizvodna lokacija Shenyang s dvije tvornice Tiexi i Dadong time je elementarni dio naše svjetske proizvodne mreže. U Kini, Europi i Americi želimo i dalje profitabilno rasti“, komentirao je Harald Krüger, član Uprave BMW AG-a za proizvodnju.

Tvornica u Shenyang-u radi u sklopu Joint Venture-a skupa s Brillliance China Automotive Holdings Limited i proizvodi isključivo za kinesko tržište. Proizvodna lokacija Shenyang uključuje tvornice Dadong, u kojoj se proizvodi produžena verzija BMW serije 5 te tvornicu Tiexi, u kojoj se proizvode BMW serije X1, produžena verzija BMW serije 3, BMW serije 3 limuzina te ZINORO vozila. Visoku razinu kvalitete potvrđuju redovito nezavisni stručnjaci.

Obje tvornice zajedno posjeduju kapacitet proizvodnje od 300.000 jedinica u godini, koji će se kroz sljedeće dvije godine povećati na 400.000. BMW Grupa s vremenom će povećati broj proizvedenih BMW modela s tri na šest.

Lokacija u Shenyang-u sadrži i tvornicu motora, koja opskrbljuje Dadong i Tiexi s motorima za tamo proizvedena BMW vozila.

Joint Venture BMW Brilliance Automotive osnovan je 2003. godine i obuhvaća proizvodnju i distribuciju BMW vozila u Kini te zapošljava 14.000 djelatnika. U 2014. godini BMW Grupa i Brilliance China Automotive Holdings Limited prijevremeno su produžili ugovor za zajedničku tvrtku BMW Brilliance Automotive do 2028. godine.

BMW
Vezani članci