|

Volvo započeo proizvodnju modela XC60 u Kini

Volvo započeo proizvodnju modela XC60 u Kini
0
Klix.ba
10.11.2014. u 12:45
13
komentara
0

dijeljenja
Volvo je započeo proizvodnju svog najprodavanijeg XC60 crossover modela u pogonu Chengdu, povećavajući tako proizvodne kapacitete u Kini, u skladu sa konstantnim rastom prodajnih rezultata.


Volvo XC60 je nakon modela S60 L, čija je produkcija startala u novembru 2013. godine, zapravo drugi model koji će se prozvoditi u pogonu Chengdu. Dodatak modela XC60 u proizvodni proces, znači i dodatnih 500 radnih mjesta, što ukupan broj zaposlenih podiže na 2.650.

Volvo XC60 je najprodavaniji Volvo model kako u Kini, tako i širom svijeta. Ovaj je crossover model u prvih devet mjeseci 2014. godine zabilježio rast prodaje od 20.4 posto, te pronašao 98.309 vlasnika. Samo je u Kini u istom periodu prodato 24.940 automobila (porast od 32,3 posto). Ranije ove godine, XC60 je premašio 500.000-tu prodajnu brojku od početka komercijalizacije 2008. godine.

"Početak proizvodnje modela XC60 u pogonu Chengdu je još jedan veliki korak u procesu transformacije Volva. Bit će to velika pomoć u nastavku rasta prodajnih brojki na našem trenutno najvećem tržištu", izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik Volvo Cars kompanije.

Pogon Chengdu je smješten u istoimenoj ekonomskoj i tehnološko-razvojnoj zoni u centralnoj Kini. Godišnji kapacitet proizvodnje iznosi 120.000 vozila. Volvo posjeduje i tvornicu u Daqingu, na sjeveroistoku Kine, gdje se sklapa model XC Classic, prva generacija Volva XC90 za potrebe kineskog tržišta.

Pored toga, Volvo posjeduje i tvornicu pogonskih agregata u Zhangjiakou, sjeverozapadno od Pekinga, koja je operativna od jeseni 2013. godine i motorima snabdijeva pogone Chengdu i Daqing. Sve Volvo operacije u Kini, razvijene su u skladu sa globalnim Volvo standardima i procesima kakvi se primjenjuju u evropskim pogonima Torslanda i Ghent."Pogon Chengdu je u potpunosti ravnopravan sa našim evropskim tvornicama. Bez obzira radi li se o kvaliteti, tehnologiji proizvodnje, opremljenosti, ekološkim i sigurnosnim standardima, naš pogon Chengdu, zadovoljava globalne Volvo standarde", tvrdi Lars Danielson, stariji dopredsjednik Volvo Cars China Operations odjela i predsjednik Volvo Car China.

Razvoj prodajnih rezultata u Kini ove je godine naglašeno jak, sa rastom od 36 posto u odnosu na prethodnu godinu. Volvo raste osjetno brže od kompletnog premium segmenta u Kini, preuzimajući tako tržišni udio od najvećih konkurenata. Pored modela XC60 i S60L, odlične prodajne rezultate u Kini bilježe i modeli V60 i V40. Svi su oni, kao i mnogi drugi Volvo modeli dostupni u preko 160 Volvo salona širom Kine.

"Kineski kupci nemaju ništa manja očekivanja od evropskih kupaca. I oni očekuju premium kvalitetu. Kupci cijene bogatstvo izbora u naglašeno konkurentnom tržištu, kakvo je kinesko. Zbog toga se trudimo ponuditi visoku kvalitetu naših kineskih proizvoda", zaključuje Lars Danielson.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...