U fabričkom stanju
45

BMW pokazao tri unikatna modela E38 750iL, među njima i automobil Jamesa Bonda

D. B.
BMW 750iL bio je najbolja verzija generacije E38, a sada je njemačka kompanija pokazala tri unikatna primjerka.

BMW 750iL je u njegovo vrijeme pokretao moćni V12 motor, a ovaj primjerak je izuzetno dobro održavan te izgleda kao da je tek sišao s proizvodne trake u fabrici. Video u prilogu nije fokusiran samo na bezvremenski dizajn eksterijera automobila, nego i na njegovu unutrašnjost.

Svi materijali u unutrašnjosti izgledaju veoma svježe, uključući kožu i plastiku. Kao i ostali automobili s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, automobil ima nekoliko pepeljara, a impresivno je i to što posjeduje ekran u boji za navigaciju u armaturnoj ploči. Iako je ekran mali, to je bila velika stvar za automobil iz devedesetih.

U videu su prikazana još dva specijalna E38 modela Serije 7. Prvi je lakiran u Canyon metalik crvenu i Nepal metalik srebrenu boju, a dizajnirao ga je Karl Lagerfeld. Automobil je rezultat saradnje između odjela BMW Individual i hotela Four Seasons u Hamburgu u Njemačkoj.

Drugi je 750iL koji se pojavio u filmu "Tomorrow Never Dies" o britanskom agentu Jamesu Bondu. Automobil je opremljen mnoštvom unikatnih gadgeta, a u filmu je prikazan sa daljinskim upravljanjem. Međutim, automobil zapravo nema sistem daljinskog upravljanja, nego je vožen sa stražnjeg sjedišta gdje su mali upravljač i papučice spojeni s pravim komandama naprijed.

Vezani članci