U drugom pokušaju
1

BMW-ov SUV XM ostvario je rekordno vrijeme na stazi Pikes Peak

E. L.
Tri mjeseca nakon učešća na čuvenoj američkoj brdskoj trci Pikes Peak na kojoj je BMW-ov model XM Label završio oštećen pored ceste, Bavarci su u drugom pokušaju stigli do cilja i ostvarili rekordno vrijeme u klasi hibridnih SUV-ova.

U junu definitivno nije išlo po planu, jer je na 101. izdanju čuvene američke brdske trke Pikes Peak BMW-ov djelimično elektrificiran SUV XM Label na putu prema oblacima u jednom trenutku izgubio "grip" i završio oštećen pored ceste.

Tri mjeseca poslije, Bavarci su se opet vratili u Kolorado odlučni da u drugom pokušaju stignu do kraja 19,98 kilometara duge dionice sa 156 zavoja s ciljem koji se nalazi na 4.302 metra nadmorske visine, jer je prošle godine potvrđeno da proizvođači automobila mogu koristiti stazu za zvanično mjerenje i prije/nakon održavanja same trke.

Hibridnim XM-om koji je bio opremljen sigurnosnim kavezom i adekvatnim sjedištem opet je upravljao BMW-ov instruktor sportske vožnje Matt Mullins, a neznatno olakšan prvi SUV koji „potpisuje“ M odjel do cilja je stigao za deset minuta i 48,60 sekundi, što je za sada najbolje zabilježeno vrijeme u kategoriji djelimično elektrificiranih SUV-ova.

Podsjećanja radi, XM Label pokreće 4,4-litarski biturbo V8 motor koji uz asistenciju jednog elektromotora kombinovano proizvodi 748 KS i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta, a vrijedi spomenuti da rekordno vrijeme na stazi Pikes Peak u kategoriji SUV-ova drži Lamborghinijev Urus kojem je prošle godine od starta do cilja trebalo deset minuta i 32,06 sekundi.

Vezani članci