Novi izazivač
3

BMW Motorsport počeo testiranja trkaćeg M8 GTE

Piše: S. H.
Svjetski šampionat utrka izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship) od naredne sezone bit će pojačan tvorničkom ekipom BMW-a čiji će se M8 GTE takmičiti u definitivno najzanimljivijoj klasi LM GTE Pro.

U BMW-u paralelno rade na razvoju tri verzije najavljene nove Serije 8: standardnom modelu, najsnažnijem modelu M8 i, naravno, trkaćoj verziji M8 GTE kojom će se bavarski proizvođač automobila od naredne sezone priključiti Aston Martinu, Fordu, Ferrariju, Porscheu i (eventualno) Chevroletu koji se u WEC-u takmiče u klasi LM GTE Pro.

Prvi čovjek BMW Motorsporta Jens Marquardt nije krio zadovoljstvo nakon inicijalnih trodnevnih testiranja na stazi Lausitzring, a mogućnostima automobila zadovoljni su i vozači Martin Tomczyk i Maxime Martin koji su se izmjenjivali iza upravljača temeljito kamufliranog prototipa u čijem razvoju BMW Motorsportu pomaže i tim MTEK koji se svojevremeno takmičio u Njemačkom šampionatu turističkih automobila (DTM).

BMW Motorsport će, pored nastupa u FIA WEC šampionatu, s M8 GTE nastupati i u sjevernoameričkom IMSA WeatherTech SportsCar šampionatu, a premijerno pojavljivanje na stazi bit će na utrci 24 sata Daytone koja će se održati u januaru.

"Vraćamo se u Le Mans i veoma smo sretni zbog toga", rekao je na kraju Marquardt.

BMW
Vezani članci