Unikatan model
2

BMW M1 koji je pripadao Paulu Walkeru traži novog vlasnika

D. B.
Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća BMW je proizvodio unikatan i rijedak model, a to je BMW M1. Sada jedan primjerak traži novog vlasnika.

Proizvodnja je trajala četiri modelske godine, a kompanija BMW je proizvela 453 primjerka modela M1 koji je veoma tražen i skupocjen kolekcionarski model. U prodaji se M1 ne nalazi baš često, ali se sada pojavio jedan koji je još više poseban jer je ranije pripadao preminulom glumcu Paulu Walkeru.

Automobil je dio kolekcije AE Performance koju je Walker posjedovao zajedno s Rogerom Rodasom. čovjekom koji je poginuo u istoj saobraćajnoj nesreći kao i glumac 3. decembra 2013. godine.

Podsjetimo, Walker je glumio u "Fast and Furious" filmovima te zbog toga ovaj M1 privlači još više pažnje. Automobil je proizveden 1980. godine te je modificiran nakon isporuke, a dobio je više snage, novi izduvni sistem, kožom presvučenu unutašnjost, BMW Motorsport "ruho" te BBS felge.

BMW je koristio redni 3,5-litarski motor koji razvija 277 KS, ali je u ovom slučaju snaga povećana na 350 KS zahvaljujući novom izduvnom sistemu i modifikacijama motora. Motor je uparen s petostepenim manuelnim mjenjačem te ima diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

M1 je prešao oko 6.800 kilometara i u izvrsnom je stanju. Posjeduje klima uređaj, elektronski podesiva sjedišta i ozvučenje. Početna cijena iznosi 350.000 dolara, ali se očekuje da će novi vlasnik izdvojiti znatno više novca. Aukcija traje još nekoliko dana, a prethodni slični modeli su dostizali cijenu veću od 500.000 dolara.