{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Automobilima Tesla uskoro neće trebati ruke vozača

20.3.2015. u 18:00
16
29
Automobilima Tesla uskoro neće trebati ruke vozača
16
Automobilima Tesla uskoro neće trebati ruke vozača
Foto: AFP
Za samo tri mjeseca automobili Tesla bit će na korak bliže savršenom automobilu bez potrebe za vozačem.
Direktor kompanije Tesla Motors Elon Musk u četvrtak je izjavio kako će naredna tehnološka nadogradnja sistema softvera uključivati sposobnost ograničenog samoupravljanja vozila. Naime, Model S koji je opremljen sa najnovijim hardverom će za tri mjeseca biti opremljen opcijom koja će vozaču dozvoljavati da skloni ruke sa volana.

"U suštini, moći ćemo putovati između dva udaljena grada bez da vozač dodirne volan", rekao je Musk na pres konferenciji za novinare dodavši da je program namijenjen putovanju na autocestama, a nikako u gradskom okruženju.

Opcija za svojevrsnog autopilota u automobilu bit će ograničena samo na vozila koji su proizvedeni u oktobru prošle godine, kada je firma na vozila instalirala prednje i zadnje kamere i ultrasonične senzore.

Svaki sljedeći automobil Tesla u okviru Modela X bit će unaprijed opremljen sa tehnologijom potrebnom da bi vozilo moglo upravljati bez vozačevih ruku na volanu, ali je sve građeno uz pretpostavku da će vozač i dalje obraćati pažnju na cestu.

S druge strane, analitičari poput Karla Brauera tvrde da Teslina tehnologija nije ništa novo te da je slično rješenje Mercedes ponudio u svojoj S klasi iz 2014. godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: