auto
0

Audi R18 e-tron quattro spreman za službeno testiranje u Le Mansu

Klix.ba
Generalna proba za novu generaciju Audija R18 e-tron quattro je prvog juna. Službeni dan testa u Le Mansu je za sve timove tradicionalno jedina mogućnost, da svoje trkaće automobile podese dionici, prije nego što počne sedmica priredbe 24-satne utrke.

13,629 kilometara duga staza na Sartheu je legenda: Veliki dijelovi „Circuit des 24 Heures“ vode preko otvorenih cesta, koje su samo na dan testa i u sedmici trke zatvoreni za motorni sport.“ Utoliko je važnije, ovo vrijedno vrijeme koristiti sistematski, efikasno i temeljito pripremljeno“, kaže Dr. Wolfgang Ullrich, šef Audi Motorsporta. „ 1. juna imamo na raspolaganju osam testnih sati za veoma uspješan program. Novi pravilnik znači, da se ove godine u našem radu treba uzeti u obzir još više faktora nego ranije. Dodatno se uz već poznati rad podešavanja radi na tome da se prvi put na ovoj dionici postignu propisi o potrošnji.“

Lucas di Grassi/ Loic Duval/Tom Kristensen (BR/F/DK), Marcel Fässler/Andre Lotterer/Benoit Treluyer (CH/D/F) kao i Filipe Albuquergue/Marco Bonanomi(P/I) dijele za Audi Sport ispostavljeni testni program sa svoja tri sportska automobila. Od kinematike podvozja do hibridnog sistema, od motora do aerodinamike, od raznih elektroniskih regulacija do guma: Testni zadaci se dijele na tri vozila R18 e-tron quattro, da bi se izgradila solidna baza podataka, koja se poslije može koristiti za cijeli tim.

Poseban zadatak zahtijeva od vozača i inžinjera za utrku ove godine dodatno: Po rundi će svaki R18 e-tron quattro u Le Mansu smjeti potrošiti samo još 138,7 mega džula energije – to odgovara količini dizel goriva od 3,95 l. Odgovorni za pravilnik organizatora dobivaju vrijednosti potrošnje u pravo vrijeme i mogu tako nadzirati, da li se svi LMP1- sportski automobili pridržavaju ovog pravila.

"Mi smo već na našim testnim vožnjama, ali i na našim prvim trkama za FIA prvenstvo na duge dionice WEC u Silverstoneu i u Spa vidjeli, da su nova pravila povezana sa mnogim procesima učenja“, kaže Chris Reinke, rukovodilac LMP-a za Audi Sport . „Sada se upoznajemo sa primjenom novih pravila, ali i naš novi automobil na specifikaciji za 24 satnu utrku pod uslovima dionice Le Mansa.“ Ovogodišnja Le Mans utrka je za Audi 16. po redu, na kojoj je do sada ovaj brend postigao dvanaest pobjeda.