auto
1

Audi dominantan na posljednjem slobodnom treningu

Piše: E. T.
Danas je na Le Mansu u popodnevnim satima vožen posljednji slobodni trening prije kvalifikacija koje će se voziti od 22 sata do ponoći. Promjenjivo vrijeme praćeno snažnim pljuskovima mnogima na stazi prouzrokovalo je različite probleme.

Najviše razloga za zabrinutost mogli bi imati u timu Graves Motorsport, jer je njihov vozač Eric Lux u drugom satu treninga prilično oštetio svoj LMP2 prototip. U ovom trenutku ne zna se da li Graves, u slučaju velikog oštećenja šasije, ima mogućnost pripremiti novu šasiju za subotnji start trke. Drugi prekid kojim je signaliziran kraj treninga desio se kada je Amerikanac Tracy Krohn izlijetanjem u Dunlop šikani poprilično razbio svoj Ferrari klase GTE Am.

Postignuta vremena na treningu prilično su očekivana, mada je bilo i iznenađenja.

U najjačoj LMP1 klasi Audi je apsolutno dominantan. Uz nekoliko okretanja i lakših izlijetanja vozači Audiji zauzeli su prve tri pozicije. Najbrža Toyota LMP1 (3:29.573s) za najsporijim Audijem (3:28.458s) kasnila je više od sekunde. Najbrži na treningu bio je Loic Duval koji je u Audiju sa startnim brojem 2 zatvorio krug za odličnih 3:25.415s. Ostaje pitanje da li su Audiji zaista toliko brži ili su njihovi vozači imali više sreće prilikom sustizanja automobila slabijih klasa.

U klasi LMP2 najbolje vrijeme ostvario je Morgan-Nissan sa startnim brojem 35 tima Oak Racing (3:42.813s). Iza njega su se plasirale dvije Orece03-Nissan timova Thiriet By TDS Racing i G-Drive Racing.

Veoma zanimljivo je bilo u klasi GTE Pro. Uz kratkotrajni gubitak prve pozicije, kada je na vrh izbio Ferrari 71 ekipe AF Corse, tvornička ekipa Porschea sa startnim brojem 92 ostvarila je najbolje vrijeme: Richard Lietz vozio je 3:58.347s. Odličan rezultat za Porsche koji se sa tvorničkom ekipom vratio na Le Mans nakon 15 godina odsustva. Zaostatak Ferrarija i Aston Martina je minimalan. Viperi i Corvette kasnili su oko četiri sekunde.

Što se tiče klase GTE Am, najbolje vrijeme na treningu ostvario je Allan Simonsen u Aston Martinu Vantage V8 (4:00.650s). Sa minimalnim zaostatkom slijede ga Ferrari 458 tima AF Corse i Porsche 997 GT3 RSR iz tima Proton Competition. Vremena prvih kvalifikacija znat će se iza ponoći.