Novo poglavlje an temu dizajna
1

Audi Design Close-Up: Snimak izbliza nove strategije dizajna

Klix.ba
Audi piše novo poglavlje na temu dizajna, s jedne strane doći će do jačeg diferenciranja među modelima, dok će s druge strane više tehničkih aspekata biti implicirano u dizajn budućih modelskih generacija. Još snažnija povezanost vanjskog i unutrašnjeg dizajna, važan je parametar nove dizajnerske strategije. Način na koji će biti realizovan ovaj novi strateški pravac, veoma dobro utjelovljuje aktuelni showcar Audi crosslane coupé.

"Dobar dizajn uvijek mora izražavati neku viziju“, uvjeren je Wolfgang Egger. Audijev šef dizajna naslućuje neko novo raspoloženje u svijetu dizajna automobila. "Nešto novo mora doći, a da se pri tome poštuje tradicija.“ Odjel za dizajn Audijeve Grupe spreman je za novi start: Wolfgang Egger i njegov stručni tim postavljaju nove izazove: njihov kreativni proces još vise dobiva na značaju, što će u velikoj mjeri utjecati na dizajniranje svih budućih Audi proizvoda.

Tehnologija integrisana u dizajn

Nova filozofija dizajna ubuduće će podrazumijevati snažan spoj tehnologije i dizajna. Wolfgang Egger: "Automobil s potpisom Audija na savršen način spajat će dizajn i tehnologiju.“ Stoga, tehnologija nije više skrivena, već potpuno eksplicitna. Na taj način nastaje jedna sasvim nova dimenzija autentičnosti proizvoda. U dizajnu Audija crosslane coupé pronalazimo čistu tehnologiju i novi način kombinacija materijala: tako je multimaterial-spaceframe, kao rezultat zajedničkog projekta dizajnera i konstruktora, prisutan na više mjesta ovog konceptnog automobila – u singleframe-rešetci, na otvorima poklopca motora, na pragovima vrata , A-stupu i kao noseći element u formi funkcionalne karbonske lajsne u cockpitu. Interijer i eksterijer međusobno se nadopunjuju

Unutrašnji i vanjski dizajn budućih generacija modela međusobno se isprepliću, stvarajući nedjeljivu cjelinu. Time će svaki model, prije svega u svom unutrašnjem prostoru, zračiti vlastitim karakterom. Snažnu vezu vanjskog dizajna i unutrašnjeg prostora možemo osjetiti na vozačevom sjedalu crosslane coupéa. „Interijer se sada otvara u pravcu vožnje te kao linija nastavlja se do prednje haube“, objašnjava šef inetrijera Karl-Heinz Rothfuss. Jasne, mirne površine i manji broj elemenata za rukovanje i upravljanje funkcijama omogućavaju vozaču, da se više skoncentriše na doživljaj vožnje. Uostalom, cjelokupan interijer fokusiran je na vozača.

"Našom unaprijeđenom strategijom u odjelu Audi Design, veliku važnost polažemo na jasnoću i suštinu“, zaključuje Egger.

Wolfgang Egger oživljava koncept ateljea

Koncept Design Studio u Münchenu kreativcima pruža neograničenu slobodu u njihovom stvaralačkom procesu. Ovdje međusobno razmjenjuju kreativne impulse dizajneri automobila i produkt-dizajneri. Tamo, gdje je nekad bila autoradionica, danas je mjesto gdje dizajneri crpe nove ideje, a vizije pretvaraju u stvarnost. Svaka ideja münchenskog studija koja opravda očekivanja, prosljeđuje se na realizaciju dizajnerskom studiju u Ingolstadtu.

Sva tri područja dizajniranja automobila - interijer, eksterijer i color&trim - u budućnosti će, zahvaljujući Eggerovom konceptu, još intenzivnije sarađivati u sjedištu Audija, kako bi već u prvoj fazi kreacije automobila bio omogućen pogled na cjelinu. „Za naš dizajnerski studio u Ingolstadtu, ovaj münchenski ima ulogu satelita koji povremeno šalje signale i podstiče inovativne potencijale“, kaže Steve Lewis, rukovodilac Koncept Design studija u Münchenu. Atelje, kao radno mjesto, omogućava odvijanje prve faze dizajniranja u okviru manjih timova.

"U timu nastaju najbolje ideje“, tvrdi Egger. Showcar crosslane coupé kreiran je kako u münchenskoj radionici, tako i u ingolstadtskom studiju; on je nagovještaj budućeg izgleda Audijeve Q-porodice.

Modelske linije se uzdižu u svojoj individualnosti

Svi ovi faktori će u budućnosti dovesti do još izražajnijeg diferenciranja modelskih linija A, R i Q. Audijev dizajnerski tim se, za prvo vrijeme, posvetio Q-porodici, čiji dizajn objedinjuje robusnost i konciznost. Singleframe je oblikovan trodimenzionalno – insceniran kao samostalna skulptura koja naglašava snažnu ličnost svakog Q-modela.

Ovu karakteristiku mogli smo primijetiti i kod koncepta crosslane coupé, predstavljenog na ovogodišnjem auto salonu „Mondial de l’Automobile“ u Parizu. Poseban je i njegov skidivi središnji dio krova sačinjen od karbona, koji ovaj urbani SUV pretvara u otvoreni allrounder.