auto
0

Audi će u Briselu od 2018. godine proizvoditi električni model Q6

Klix.ba
Nakon što je najavljen konceptom e-tron quattro, potpuno električni Audi Q6 će se proizvoditi u Briselu u Belgiji od 2018. godine.

Belgijske novine De Morgen su objavile da je Audi potvrdio informaciju koja govori da će se poptpuno električni SUV proizvoditi u Briselu. Na istoj lokaciji će Audi proizvoditi potrebne baterije za novi model koji će svoje mjesto naći između modela Q5 i Q7.

Da bi počela proizvodnja prvog Audijevog električnog SUV-a potrebno je osloboditi kapacitete u postrojenju u Briselu. Zbog toga je odlučeno da proizvodnja superminija A1 bude premještena u postrojenje Marorell u Španiji. Ovaj potez će imati utjecaja i na model Q3, koji se trenutno proizvodi u Španiji. Proizvodnja ovog modela će biti premještena u postrojenje u Gyoru u Mađarskoj.

Audi Q6 će pokretati tri električna motora, a napajat će ih baterija koja će nuditi dovoljno energije da automoil pređe 500 kilometara. Postojat će i mogućnost brzog punjenja baterije, ali o tome još nema poznatih detalja.

Za punjenje baterije koncepta e-tron quattro je potrebno 50 minuta. Ostaje da se vidi da li će baterija produkcijske verzije imati takve performanse.

Očekuje se da će Audi u drugoj polovini sljedeće godine predstaviti potpuno električni Q6.