Audi Q6 h-tron koncept debituje u Detroitu

Klix.ba
19.12.2015. u 12:19
58
14
Audi Q6 h-tron koncept debituje u Detroitu
58
Audi Q6 h-tron koncept debituje u Detroitu
Kompanija Audi će na Sajmu automobila u Detroitu u januaru predstaviti Audi Q6 h-tron koncept.
Radi se o konceptu na hidrogenski pogon, koji koristi gorive ćelije hidrogena. Automobil posjeduje MLB platformu kao i potpuno električni e-tron quattro koncept. Razlika između dvije verzije je u tome što su baterije e-trona zamijenjene gorivim ćelijama hidrogena. Njemački proizvođač pokušava uvesti ovu tehnologiju na tržište, jer vjeruje u hidrogen kao gorivo. Prednost je što se ovo gorivo lako stvara korištenjem vjetroturbina za "cijepanje" vode na hidrogen i kisik.

Dizajn Audija Q6 h-tron se neće mnogo razlikovati od dizajna Audija Q6 e-tron. Poznato je da će prodaja Audija Q6 e-tron početi 2018. godine te da će biti rival Teslinom Modelu X. Očekuje se da će koštati nešto više od 82.000 eura. Ovaj automobil posjeduje tri električna motora koja kombinovano isporučuju 439 KS. Domet ovog automobila je 500 kilometara, a emisija C02 ravna je nuli.

Proizvodnja Audija Q6 h-tron je također u planu, naravno, uz verzije s konvencionalnim motorima. Rivali će biti Hyundai ix35 Fuel Cell, kao i Toyota Miral i Honda FCV Clarity.


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: