auto
0

Aston Martin na Le Mansu očekuje pobjedu

Klix.ba
Sa pet automobila koji će u klasama GTE Pro i GTE Am nastupiti na 24 sata Le Mansa, uz činjenicu da Aston Martin trenutno vodi u FIA WEC šampionatu, britanska tvornička ekipa nema namjeru baviti se lažnom skromnošću. Kažu: „Na Le Mansu očekujemo pobjedu.“

Aston Martin Racing mnogo je puta učestvovao na Le Mansu, ali nikada prije nisu došli u ovako jakom sastavu sa čak pet automobila. Da su veoma ozbiljni najbolje se pokazala vremena koja su ostvarili na testiranjima i slobodnim treninzima: najbrži su u obje klase.

“Odlično je što imamo najbolja vremena, ali za pobjedu na Le Mansu, uz veoma jaku konkurenciju, treba mnogo više od same brzine. Imamo pet automobila i veliki je izazov da se svi voze bez neplaniranih poteškoća. Mnogo smo uradili da sve prođe u najboljem redu, a najbolji poklon Aston Martinu za obilježavanje stogodišnjice firme bit će pobjede u obje klase“, kaže John Gaw, šef tima Aston Martin Racing.

“Ove godine deveti put bez prekida nastupamo na Le Mansu. Ako pobijedimo to će biti najbolji način da zaokružimo našu jubilarnu godinu“, rekao je David Richards, predsjednik Aston Martina.

Britanska ekipa u subotu startuje sa tri automobila AM Vantage V8 u klasi GTE Pro i dva u klasi GTE Am. Auto sa startnim brojem 97 u klasi GTE Pro vozit će Peter Dumbreck, Stefan Mucke i Darren Turner. Startni broj 98 u klasi GTE Pro vozit će Bill Auberlen, Paul Dalla Lana i Pedro Lamy. Treći auto klase GTE Pro sa startnim brojem 99 vozit će Rob Bell, Fred Makowiecki i Bruno Senna. Posade dva automobila u klasi GTE Am čine Christoffer Nygaard, Kristian Poulsen i Allan Simonsen (startni broj 95), odnosno Jamie-Campbell Walter, Roald Goethe i Stuart Hall (startni broj 96).