Najveći model
15

Alfa Romeo priprema veliki SUV za 2020. godinu

Klix.ba
Veliki sedan koji će naći svoje mjesto iznad modela Giulia, odgođen je do 2021. godine, a Alfa Romeo radi na velikom SUV-u koji će na tržište stići 2020. godine.

Ovaj veliki SUV će biti namijenjen kupcima koji žele prostranije vozilo od modela Stelvio. Magazin Auto Express je ove informacije dobio od dobro obaviještenog izvora koji tvrdi da će drugi Alfin SUV biti rival Audiju Q7, BMW-u X5, Mercedesu GLE i Volvu XC90. To će biti kompanijin najveći produkcijski model svih vremena.

Umjesto da razvija novu platformu za još neimenovani SUV, FCA grupa (Fiat Chrysler Automobiles) će uštedjeti novac i iskoristiti istu platformu korištenu za modele Giulia i Stelvio, ali će ona biti adaptirana za novu primjenu. Novi SUV će najvjerovatnije imati sedam sjedišta, a bit će dostupna i s "blagim" hibridnim pogonom fokusiranim na performanse, a ne na ekonomičnost. Ukupna snaga kombinacije 2,0-litarskog četverocilindričnog benzinskog motora i 48-volntnog e-turbo sistema iznosit će 400 KS.

Novi SUV će postati Alfin flagship model te će biti teži od modela Stelvio. Povećana težina nije samo rezultat povećanja veličine, nego i blagog hibridnog pogona. Alfa Romeo već radi na novom modelu, nakon kojeg će se pojaviti i nova Giulietta.

U kompaniji još uvijek nisu donijeli odluku o budućnosti modela 4C, odnosno, da li će doživjeti evoluciju ili će se pojaviti potpuno novi model s novom platformom i motorom.

Alfin plan je da proizvede još dva SUV-a, jedan veći, a drugi manji od Stelvija, kao i hatchback te dva specijalna modela.