Kampanja protiv OHR-a
15

Aktivisti u Srebrenici i Bratuncu lijepe Inzkove slike s uvredljivom porukom

Klix.ba/SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Aktivisti Udruženja građana "Istočna alternativa RS" danas su u Srebrenici i Bratuncu lijepljenjem plakata sa likom visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka poručili da je on za njih "nepoželjan, da guši slobode i razvoj, te da je vrijeme da napusti BiH".

"Odlazi smradu, ne guši nas više", piše ispod Inzkove fotografije čime je nastavljena negativna kampanja koju u javnosti vode političari iz RS-a, na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je za Srnu da je prema njegovom mišljenju Valentin Inzko "pristrasan i okorjeli srbomrzac".

"Ne čudi nas više njegov odnos prema srpskom narodu, kojem se na svoj način sveti zbog svojih predaka koji su ginuli u ratovima sa Srbima u namjeri da nas pokore i koriste naša bogatstva čineći ogromne zločine", smatra Pavlović.

Dodao je da BiH mora da se oslobodi tutorstva visokih predstavnika i da sama kreira svoj put po volji tri konstitutivna naroda, te da Republika Srpska krene ka ostvarenju svog cilja, a to je osamostaljenje i nezavisnost.

On je najavio da će danas plakate, sa Inzkovom slikom i natpisom da odlazi, lijepiti i u Zvorniku i drugim mjestima u regiji Birač.

Zatvaranje OHR-a aktuelizovao je nedavno ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja, reagujući na optužbe protiv političara iz RS-a koje je iznio visoki predstavnik Valentin Inzko u najnovijem izvještaju o stanju u BiH.

Ruski ambasador je u Vijeću sigurnosti 5. novembra skrenuo pažnju partnera na to da je sazrelo vrijeme za reviziju uslova i kriterijuma zatvaranja OHR-a i predložio da se o tome razmijene mišljenja tokom sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira 1. i 2. decembra.

Potom je Ambasadi Ruske Federacije u BiH potvrđeno da će pitanje zatvaranja OHR-a biti stavljeno na dnevni red predstojeće sjednice PIC-a.